Poslanci ani po pěti hodinách jednání nepustili protikuřácký zákon dál

Zhruba pět hodin debatovali poslanci o zákazu kouření v restauracích. Ani to jim ale nestačilo, aby protikuřáckou novelu pustili do dalšího kola. Podle ní by musel skončit také prodej cigaret a alkoholu v automatech. Kdy se poslanci k novele vrátí, není jasné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kouření na veřejnosti - zákaz kouření - cigarety

kouření na veřejnosti - zákaz kouření - cigarety | Foto: Fotoservis Evropského parlamentu

„Zákaz není namířený proti kuřákům, ale chce chránit populaci, která nekouří a chce chránit i zaměstnance v těch provozovnách," vyzdvihuje širší dopady zákona ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD.

Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka by si měl o kouření v podniku rozhodovat jeho majitel:

„Provozovatelé restaurací, kteří investují do svých hospod, by měli mít možnosti rozhodovat, jakou klientelu tam chtějí přilákat.“

Podle odborníků by někteří kuřáci mohli kvůli zákazu kouření v restauracích přestat úplně.

Vládní návrh také ukládá restauracím povinnost nabízet jeden nealkoholický nápoj levněji než pivo - i když by to byla kohoutková voda.

Provozovatelé by navíc nesli odpovědnost i za to, že se v jejich zařízeních zdržuje nezletilý pod vlivem alkoholu. Pokud by na diskotékách, v barech a v dalších provozovnách byly opilé děti, mohl by být podnik okamžitě na dva dny zavřen.

Norma, kterou poslala vláda do sněmovny v polovině roku, měla původně platit od ledna. Teď se předpokládá, že pokud bude schválena, bude účinná od pololetí 2016. Předloha poslanců ANO leží v dolní komoře od července 2014.

Zákaz kouření v restauracích v zemích EU | Foto: Český rozhlas

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme