Liberecký hejtman připustil, že sloučení obchodní a hotelové školy v Turnově s učilištěm byla chyba

9. prosinec 2015

Už několik měsíců hýbe tímto městem případ tří sloučených středních škol - obchodní akademie, hotelové školy a Střední odborné školy. Stěhovací kauzu, jak ji nazývají místní lidé, doprovázejí protesty studentů a učitelů, petice a řada protichůdných rozhodnutí.

Spor mezi studenty, učiteli, vedením školy, městem Turnov a taky Libereckým krajem iniciovalo přestěhování Obchodní a hotelové školy z budovy ve Zborovské ulici ke strojařům v učilišti do vzdáleného objektu v Alešově ulici.

„My jsme se přestěhovali z budovy ve Zborovské ulici, která je ve výborném stavu, protože její modernizaci financoval mecenáš Bohuslav Jan Horáček, který dal do školy 60 miliónů korun. Byla tam třeba recepce, kterou jsme mohli využívat jako studenti cestovního ruchu a byly tam skvělé prostory pro hotelnictví,“ vyjmenoval výhody budovy ve Zborovské ulici student Petr Beran.

Proto se mu přestěhování do budovy v Alešově ulici nelíbilo. Jak student tvrdí, vedení školy žákům ani učitelům o přestěhování školy během prázdnin předem nic neřeklo.

Nikdo netuší, proč se museli studenti přestěhovat

Proti přestěhování se postavilo i město Turnov. Dodnes nikdo neví, proč se museli ze Zborovské ulice studenti obchodní akademie a hotelnictví odstěhovat. Střední školy spadají pod kraj a ten po několika měsících na protesty a petice zareagoval.

Radní pro školství Alena Losová za PROLiberec vydala prohlášení. „Doporučujeme ředitelce školy, aby obory obchodní akademie cestovní ruch a 4. ročník hotelnictví přestěhovala zpět do Zborovské ulice.“

Ředitelka Milena Lednejová nechtěla ani po telefonu toto rozhodnutí komentovat. Začali se ale ozývat učitelé, kteří stojí za ředitelkou školy. Jako nová členka školské rady Handlová. Na turnovském zastupitelstvu se ohradila vůči požadavku některých studentů a učitelů, aby do Zborovské šly všechny ročníky školy a ne pouze čtvrťáci.

„Bohužel někteří žáci se stali prostředkem k prosazování zájmů čtyř učitelů, kteří si řeší své neshody s paní ředitelkou. Podepsalo se tam jen 14 žáků a v naší škole jich je 560 plus učitelé. Cíleně vyvolávají štvavou kampaň proti paní ředitelce.“

Zastupitelé se ale postavili za protestující studenty. Místostarostka Turnova Petra Houšková z Nezávislého bloku pak odcitovala jejich usnesení: „Požaduje přestěhování všech ročníků obchodní akademie, cestovního ruchu a hotelnictví do objektu Zborovská 519, Turnov.“

Stěhování? Nejdřív v roce 2017

Teď se roztáčejí další kola jednání mezi Turnovem a krajem. „Já už nevím, co k tomu mám říct,“ krčí rameny nezávislý starosta města Tomáš Hocke.

Hejtman Martin Půta za STAN chce hledat překvapivý kompromis. „Pro mě není vyloučené hledání opětovné cesty k rozdělení těch škol na dvě, protože si myslím, že příčina celého sporu je v roce 2009, kdy došlo ke sloučení podle mne neslučitelných subjektů. Prostě, když sloučíte hotelovku, strojírenské učňovské obory a obchodní akademii, tak to chce mimořádné manažerské schopnosti, abyste z těch tří škol udělali jednu. A to se nepovedlo a je nutné to pojmenovat.“

Pokud by se ale liberečtí krajští zastupitelé rozhodli pro rozdělení škol, nemohl by to kraj udělat hned. K případnému rozdělení škol může dojít až k 1. září 2017. Je zapotřebí nový zápis do rejstříku škol, projednání s ministerstvem.

O případném opětovném rozdělení škol a o způsobu stěhování budou krajští radní v Liberci jednat příští týden.

Spustit audio