Laureáti Nobelových cen převzali svá ocenění na ceremoniálech v Oslu a Stockholmu

Na slavnostních ceremoniálech v norském Oslu a švédském Stockholmu si letošní laureáti Nobelových cen převzali svá ocenění. Nejvíc sledovaná byla už tradičně cena za mír. Obdržel ji takzvaný tuniský Kvartet pro národní dialog, který se zasloužil o formování demokracie v Tunisku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zástupci tuniského Kvartetu pro národní dialog

Zástupci tuniského Kvartetu pro národní dialog | Zdroj: Reuters

Zástupci Kvartetu v norském Oslu především zdůraznili, že cena patří všem politickým hráčům v Tunisku, kteří se rozhodli hájit zájmy země namísto zájmů svých stran.

Podle jednoho z laureátů, Husajna Abbáse, je to i odměna pro politické aktivisty. „Toto ocenění je i pro tuniské ženy a skupiny mladých lidí, kteří se nebáli vystoupit proti diskriminaci a bojovali za svá práva,“ říká.

Tuniský Kvartet pro národní dialog získal cenu za aktivitu, kterou tato čtveřice organizací předvedla po revoluci v roce 2011. Pouliční demonstrace v Tunisku vedly až ke svržení autoritářského režimu. Stát se ale názorově rozdělil a dostal do rozsáhlé politické krize. Před dvěma roky vznikl Kvartet a začal usilovat o nastolení demokracie.

Podle předsedkyně Nobelova výboru Kaci Kullman-Fivevové dokázal Kvartet obnovit mírový proces v době, kdy byla země na pokraji občanské války:

„Práce Kvartetu pomohla vytvořit lepší základy pro mírové řešení konfliktu a zabránit násilí. Jsme svědky příběhu plného odhodlání vybudovat silné instituce, které zajistí v zemi spravedlnost a stabilitu. Příběhu o vůli dosáhnout dialogu a spolupráce.“

Ceny předával král

Ceny za literaturu, ekonomii, fyziku, chemii a lékařství dnes ve Stockholmu osobně předal švédský král Karel XVI. Gustav. Ceremoniálu přihlížela asi tisícovka lidí a přišla na něj i norská královská rodina.

Například laureátkou ceny za literaturu je pro letošek běloruská novinářka a prozaička Světlana Alexijevičová. Její tvorba popisuje události druhé světové války, černobylské katastrofy nebo války v Afghánistánu.

Mezi oceněnými jsou i dva Japonci - vědec Takaaki Kadžita se s kanadským kolegou Arthurem Brucem McDonaldem podělil o cenu za fyziku. Parazitolog Satošiho Omuru pak spolu s Číňankou Tchu Jou-jou významně vylepšili postupy v léčbě malárie.

Držitelé Nobelovy ceny za rok 2015 | Foto: Český rozhlas

Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme