Senior taxi v Sokolově doveze zájemce k lékaři, na nákup nebo návštěvu. Za pouhých 15 korun

11. prosinec 2015

Pro seniory a zdravotně postižené začalo v Sokolově fungovat senior taxi. Doveze je kamkoliv. Největší zájem je ale cestu k lékaři. V Sokolově službu zajišťuje městská policie. A zájem je velký.

Je sedm hodin ráno a sociální pracovnice Helena s Věrou si domlouvají směr své první cesty. Gertruda Maruščáková je nevidomá od svých 47 let. Službu využívá každý den. „Jsem hrozně moc šťastná, že tahle služba v Sokolově vznikla,“ říká Maruščáková.

Senior taxi jí přineslo klidné spaní. Poslední dobou totiž řešila, kdo ji odveze do zaměstnání. Pracuje v Tyfloservisu.

Sociální pracovnice Věra dodává, že se snaží seniorům vycházet vstříc, například po návštěvě lékaře. Stačí jen zavolat. „Oni mají tu jízdu objednanou, a pokud skončí dřív, tak mohou zavolat, jestli máme možnost pro ně dřív přijet,“ popisuje paní Věra.

Žádosti na dopravu přijímají strážníci na operačním středisku. Cesta stojí pouhých 15 korun, zbytek dotuje město. Podmínkou je, že zájemcům musí být více než 70 let a musí mít trvalé bydliště v Sokolově.

„Musí si zajít na sociální odbor našeho města s fotografií a zřídí si průkazku senior expres. Pak už má nárok na 20 jízd v měsíci, ale rozdíl je ten, že tu cestu si objednává nejdříve tři týdny dopředu a nejméně dva dny dopředu,“ doplňuje místostarostka Renata Oulehlová.

Město letos na novou službu vyčlenilo z rozpočtu půl milionu korun. „Největší částku skoro 400 tisíc jsme vydali na nákup automobilu. Díky tomu, že je výborná spolupráce s Úřadem práce tak řidičky se hradí z dotace pracovního úřadu. A taková přidaná hodnota k tomu je, že dvě ženy získaly opravdu hezkou práci,“ dodává Oulehlová.

Příští rok bude radnice v Sokolově hradit už jen spotřebu pohonných hmot a telefony.

Senior taxi v Sokolově
Spustit audio