Policisté obvinili 11 celníků v kauze obchodování s nelegálním lihem, hrozí jim až tři roky vězení

Kvůli obchodům s nezdaněným lihem stíhají policisté 11 současných nebo bývalých příslušníků celní správy. Kauza souvisí s takzvanou lihovou mafií kolem Radka Březiny. Policisté celníky viní, že dostatečně nedohlíželi na denaturaci lihu. V případě uznání viny hrozí obviněným až tři roky vězení nebo zákaz činnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie zveřejnila fotografie z nelegálního skladu lihu

Policie zveřejnila fotografie z nelegálního skladu lihu | Foto: Policie ČR

„V této souvislosti jsme obvinili celkem 11 osob – 10 mužů a jednu ženu ve věku od 43 do 54 let. Tyto osoby byly zadrženy 10. prosince na teritoriích Zlínského a Královéhradeckého kraje,“ potvrzuje mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Detektivové kladou obviněným za vinu, že nejméně v období let 2009 až 2012 při výkonu své pravomoci nevykonávali náležitě své povinnosti spojené s dozorem nad řádným a zákonným průběhem procesů denaturace kvasného rafinovaného lihu.

Na daních podle obžaloby stát připravili o rekordních 6,7 miliardy korun. Obžalovaní většinou svou vinu přiznali.

Kauzou lihové mafie se olomoucký krajský soud zabývá rok. Kromě Radka Březiny jsou všichni obžalovaní souzeni na svobodě. Rozsudek vynese olomoucký krajský soud 22. prosince.

Kauza lihová mafie | Foto: Český rozhlas

Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme