Norové chtějí natočit vlastní Popelku, Václav Vorlíček nabídku na režii odmítl

Jednu z nejoblíbenějších českých pohádek možná natočí Norové. Tamní producenti vyjednávají o odkupu autorských práv na film Tři oříšky pro Popelku, který natočil Václav Vorlíček před čtyřiceti lety s Libuší Šafránkovou s Pavlem Trávníčkem v hlavních rolích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let

Režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let | Foto: Adam Kebrt | Zdroj: Český rozhlas

Pětasedmdesátiminutový film vznikl v roce 1973 ve spolupráci československých a východoněmeckých filmařů.

Jeho režisér Václav Vorlíček toto pondělí představil nově digitalizovanou a restaurovanou pohádku v Norsku, kde ho také oslovili tamní filmaři s nabídkou, aby novou Popelku natočil.

„To se mi okamžitě mihlo hlavou, proč bych měl točit jeden a tentýž film dvakrát, notabene s norskými herci, které bych si sám nemohl vybrat,“ odmítl Václav Vorlíček nápad, že by se k Popelce vrátil jako režisér.

Přehrát

00:00 / 00:00

Norové chtějí natočit vlastní verzi pohádky Tři oříšky pro Popelku. Na podrobnosti se Radiožurnál ptal režiséra filmu Václava Vorlíčka

„To by museli svěřit nějakému svému režisérovi, který si o tom udělá svůj vlastní obraz a pojedná to po svém, aby tam byl také něco z jeho pojetí,“ dodal.

Norové už podle něj vstoupili do jednání s agenturou Dilia, která spravuje autorská práva k filmu. Jak by mohla Popelka v norském provedení vypadat, Václav Vorlíček netuší.

„Je pravda, že když jsem chodil v Oslu po ulicích a koukal jsem po děvčatech, jestli se nějak výrazně typově liší, tak to jsem samozřejmě nepoznal. Ale myslím si, že k té pohádce by spíš patřil řekněme slovanský typ, což Libuška splňuje,“ poznamenal s úsměvem režisér.

Filmová pohádka Tři oříšky pro Popelku se od tohoto týdne promítá v digitálně restaurované verzi i v českých kinech. V Norsku film patří stejně jako v Česku nebo třeba v Německu k symbolům Vánoc a jeho digitalizaci umožnil příspěvek z takzvaných norských fondů.

ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme