Kapsch bude mýtné vybírat o 15 měsíců déle, ministerstvo nestihne vypsat soutěž

Rakouská firma Kapsch bude zřejmě provozovat systém mýta v Česku déle, než stát předpokládal. A to minimálně o rok a čtvrt. Veřejnou soutěž na nového provozovatele nejde totiž podle ministerstva dopravy do konce příštího roku stihnout. Ministerstvo dopravy místo toho nabízí čtveřici řešení, ta ale vždy počítají s prodloužením smlouvy i po roce 2016.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mýtná brána

Mýtná brána | Foto: Ondřej Jánoška

„Na přípravu soutěže, samotnou soutěž na provozovatele mýtného systému a na předání od současného provozovatele by stát potřeboval minimálně tři až pět let jako v okolních státech,“ uvedlo ministerstvo dopravy.

Ještě začátkem listopadu přitom ministr Dan Ťok (za ANO) tvrdil, že úřad soutěž stíhá a že výběrové řízení vypíše ještě do konce letošního roku.

Elektronické mýtné platí v Česku na dálnicích, rychlostních silnicích a vybraných silnicích I. třídy od roku 2007 vozidla nad 12 tun, od roku 2010 vozy nad 3,5 tuny. Sazba se liší podle počtu náprav a emisní třídy vozidla, zvláštní snížená sazba platí od roku 2011 pro autobusy. Od počátku systém provozuje firma Kapsch.

Podobně optimistický byl v tomto i harmonogram, jenž vláda schválila 20. listopadu a ve kterém se uvádí zahájení soutěže na další tříletý provoz mýtných bran začátkem příštího roku a podepsání smlouvy s novým dodavatelem v říjnu.

Nyní úřad preferuje zadání další správy systému Kapschi s tím, že i nadále bude s touto firmou vyjednávat o spolupráci při předání systému novému dodavateli vzešlému z výběrového řízení.

Nový dodavatel by měl začít systém spravovat s více jak ročním posunem proti schválenému harmonogramu, tedy od druhého čtvrtletí roku 2018 do konce prvního čtvrtletí roku 2021.

Prostřednictvím mýtných bran se mýtné v Česku vybírá od roku 2007 na více než 1400 kilometrech dálnic, rychlostních silnic a vybraných částech silnic první třídy. Za téměř devět let provozu se na mýtném vybralo skoro 67 miliard korun. Za stavbu a provoz systému stát Kapschi a jeho subdodavatelům vyplatil zhruba 18 miliard korun bez DPH.

Mýtné | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme