Mnozí Tchajwanci si Českou republiku spojují se spisovatelem Kunderou

Francouzský spisovatel a český rodák Milan Kundera je známý po celém světě. Velké popularitě se jeho dílo těší i na vzdáleném Tchaj-wanu, jehož obyvatelé museli podobně jako Čechoslováci žít čtyři desítky let v diktatuře a nesvobodě. Ve svém jazyce si Tchajwanci mohou přečíst většinu Kunderových knih, a to i těch, které v Česku na svůj překlad zatím stále čekají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský spisovatel a český rodák Milan Kundera je známý po celém světě. Velké popularitě se jeho dílo těší i na vzdáleném Tchaj-wanu (ilustrační foto)

Francouzský spisovatel a český rodák Milan Kundera je známý po celém světě. Velké popularitě se jeho dílo těší i na vzdáleném Tchaj-wanu (ilustrační foto) | Foto: Filip Nerad | Zdroj: Český rozhlas

Když se řekne Česká republika, většina Tchajwanců si vybaví Prahu, která se těší stále větší oblibě tchajwanských turistů. Velmi překvapivě jich ale mnoho vysloví i jméno spisovatele Milana Kundery, který už od roku 1975 žije ve Francii a ke své původní vlasti má hodně odtažitý vztah.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mnoho Tchajwanců si spojuje Česko se spisovatelem Kunderou. O jeho knihy je velký zájem

Tyto nuance ale Tchajwanci neřeší a nejspíš o nich ani neví. Milan Kundera je pro ně jednoduše nejoblíbenější český spisovatel.

„V jeho knihách se mísí politika, sex a historie. Tahle témata dokáže úžasně propojit," vysvětluje důvody popularity Milana Kundery na Tchaj-wanu jeden z jeho obdivovatelů Diego Lin. Sám má doma prý 12 překladů Kunderových knih. Pokud by na ostrově vyšel nějaký další, určitě si ho prý pořídí.

Dostat se ke Kunderovým románům nebo esejím je na Tchaj-wanu poměrně snadné. Jejich překlady mají čtenáři k dispozici i v lokálních knihovnách, jako je třeba ta ve čtvrti Pejtchou na okraji Tchaj-peje.

Pracovnice knihovny ve čtvrti Pejtchou na okraji Tchaj-peje s knihou Milana Kundery | Foto: Filip Nerad

Zdejší netradiční ekologická knihovna postavená ze dřeva nabízí svým návštěvníkům hned několik Kunderových titulů.

Knihovnice vyskládává čtyři knihy, mezi kterými nechybí ani Kunderův asi nejslavnější román Nesnesitelná lehkost bytí.

„Další jsou možná vypůjčené a má je někdo doma. Tahle knihovna je navíc jen jedna z 65 v Tchaj-peji. Na ostatních pobočkách také určitě mají jeho knihy," říká jedna ze zdejších pracovnic.

Výpůjční databáze knihovny potvrzuje, že zájem o knihy českého rodáka rozhodně je a na přečtení jednoho jeho románu mají místní čtenáři zhruba týden.

Pak už ho musí přenechat dalšímu zájemci o dílo. Stejně jako v knihovnách lze knihy na Tchaj-wanu běžně sehnat i v knihkupectvích.

„Jsou k dostání ve všech knihkupectvích. Kupují si je hlavně lidé, kteří milují literaturu. Vedle Milana Kundery je tu oblíbený Gabriel García Márquez a další významní zahraniční autoři," popisuje Diego Lin.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme