NKÚ o hospodaření ZPMV: milionové výdaje za marketing, dárkové předměty a poradce

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV) se v 82 procentech případů neřídila úhradovou vyhláškou a uzavřela dodatky, které umožňují hradit poskytovatelům zdravotních služeb rozdílné ceny za stejné výkony. Vyplývá to ze zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). ZPMV je druhou největší zdravotní pojišťovnou v ČR s více než 1,2 milionu pojištěnců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto)

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Nejvyšší kontrolní úřad prověřil hospodaření Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra v letech 2012 až 2014. V roce 2014 vybrala na pojistném více než 26,4 miliardy korun, na zdravotní služby ve stejném roce vynaložila 26,1 miliardy korun.

Kontroloři prověřili mimo jiné úhrady za shodné speciální výkony, jako jsou endoprotézy velkých kloubů a implantace kardioverterů a kardiostimulátorů. Rozdíly v úhradách za tyto úkony dosahovaly až 46 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejvyšší kontrolní úřad našel pochybení v hospodaření Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra. Hostem ČRo byl prezident ČLK Milan Kubek

„Například za implantování vybraného druhu kardiostimulátoru zaplatila pojišťovna jednomu zdravotnickému zařízení 200 tisíc korun a jinému 106 tisíc korun. Výše úhrad za výkony vycházela z individuálních jednání pojišťovny se zástupci nemocnic,“ uvádí mluvčí NKÚ Olga Málková.

Různé ceny za stejnou léčbu platila podle NKÚ pojišťovna i poskytovatelům lázeňské péče. Kontroloři odhalili i to, že generální ředitel pojišťovny platil lázeňské pobyty pojištěncům, kteří na úhradu péče neměli nárok.

„V letech 2012 až 2014 z ní vyčerpal minimálně 2,4 milionu korun. Pojišťovna tak zaplatila například přes 1 milion korun za pobyty 44 pojištěnců, kteří nespadali do kategorie pojištěnců, pro něž byl preventivní program určen. Byli mezi nimi i někteří členové správní i dozorčí rady pojišťovny,“ upřesňuje Málková.

Kontroloři také zjistili, že pojišťovna v letech 2012 až 2014 utratila desítky milionů korun za marketing, dárkové předměty a poradenské služby.

Výdaje za marketingové služby byly například v roce 2013 třetí nejvyšší – hned po výdajích na mzdy a odměny a na sociální pojištění zaměstnanců – a činily 47 milionů korun. Nezanedbatelné byly i výdaje pojišťovny na dárkové předměty – ty v letech 2012 až 2014 dosáhly 16,7 milionu korun.

Pojišťovna pochybení odmítá

Pojišťovna v tiskové zprávě tvrdí, že některé tyto nálezy napravila už v době, kdy úřad její hospodaření prověřoval. A co se týče úhrad za zdravotní výkony, tam prý ZPMV postupovala v mezích zákona o veřejném zdravotním pojištění.

„Konstatování NKÚ, že se ZPMV v letech 2012 až 2014 neřídila stoprocentně úhradovou vyhláškou, ale samostatně dohodnutými dodatky, nelze brát jako výtku. Protože toto jednání umožňovala a stále umožňuje platná legislativa,“ říká mluvčí ZPMV Hana Kadečková.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek připustil, že v určitých případech je možné, aby pojišťovna platila za stejné výkony různé ceny.

„Pokud se zdravotní pojišťovna s určitou skupinou poskytovatelů, třeba s praktickými lékaři domluví na tom, že bude za něco platit víc všem praktickým lékařům, potom je to v souladu s úhradovou vyhláškou. Pokud se domluví, že bude například bonifikovat všechny lékaře, kteří se vzdělávají a poskytují kvalitnější péči a splní dané podmínky, je to také v pořádku,“ vysvětluje.

Podle Kubka ale nejde, aby se pojišťovna dohodla s jednou nemocnicí na určitě ceně a jiné pak účtovala dvojnásobek. „To je pak nemravnost.“

Ministerstvo zdravotnictví může na základě zjištění NKÚ poslat do pojišťovny vlastní kontrolu. V krajním případě pak může nad pojišťovnou vyhlásit takzvanou nucenou správu. To znamená, že by řízení pojišťovny až do odvolání přešlo přímo pod ministerstvo zdravotnictví.

K podobnému kroku už resort přistoupil na konci roku 2005. Nucenou správu tehdejší šéf zdravotnictví vyhlásil na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu kvůli jejím rostoucím dluhům.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme