V některých obcích Pardubického kraje si lidé za služby připlatí, jinde ušetří

7. leden 2016

Obyvatelé některých měst Pardubického kraje si budou muset v novém roce zvyknout na řadu změn. Někde se zdražuje voda a jinde třeba svoz odpadů.

Lidé za Pardubic zaplatí tento rok za svoz odpadů stejnou částku jako loni. A to 500 korun, město přitom na každého občana doplácí přibližně 300 korun. Další zvýšení poplatku se nechystá, vedení radnice to považuje za jakousi odměnu za dobré chování při třídění.

Jinak je to u vody. Pardubické vodárny totiž v tomto případě cenu navýšily. Lidé platili 80 korun za metr krychlový, letos zaplatí o korunu sedmdesát víc.

Důvody vysvětluje ředitel vodovodů a kanalizací Josef Fedák: „Už jsme tři roky cenu nezvyšovali. Tento rok se nám projevilo zvýšené množství poruch, jsou to i veliké poruchy, třeba teď v Polabinách. Protože ty prostředky nedostačují, tak cenu vodného zvýšíme o tu korunu a sedmdesát halířů.“

Dvě dobré zprávy pro Chrudim

Za svoz a likvidaci odpadu obyvatelé Chrudimi i letos zaplatí stejně jako v minulém roce, tedy 600 korun. Ani ceník vodného a stočného dodavatel měnit nebude. Sazba za metr krychlový zůstává na necelých 80 korunách a stejný bude i paušální poplatek za vodoměr pro běžné odběratele.

Čtěte také

Na Chrudimsku ale bude dražší voda třeba ve Skutči. Lidé tam zaplatí za kubík o pětikorunu víc. Městské vodovody zvedly sazbu skoro na 78 korun za metr krychlový.

Svitavsko a Orlickoústecko

Svoz a likvidace odpadu v Litomyšli bude od Nového roku dražší, a to o 12 korun. Celkem každý zaplatí 576 korun. Dobrou zprávou je, že cena vody v tomto městě neporoste. To znamená, že lidé zaplatí 64 korun za metr kubický.

Naopak za vodu si připlatí ten, kdo žije ve Svitavách. Tam poroste vodné i stočné. Naopak cena stočného v Moravské Třebové a Poličce se příští rok sníží, v následujících deseti letech pak bude ale jen růst.

ruce

A na závěr ještě motivující zpráva do Ústí nad Orlicí. Místní radnice nabízí svým občanům slevu na poplatcích za svoz a likvidaci odpadu. Lidé, kteří budou třídit plast a papír do speciálních pytlů s čárovými kódy, získají slevu až 200 korun na osobu.

autor: KUB
Spustit audio