Ministerstvo dopravy letos řidičům připravilo nové dálnice nebo registrační značky na přání

8. leden 2016

Na silnicích se letos objeví nové dopravní značky, třeba symbol žáby, nebo auto padající do vody, které varuje před nechráněným nábřežím. Řidiči si mohou zažádat o registrační značky na přání nebo se projet po nových dálnicích.

Velký zájem po novém roce vzbudily registrační značky na přání. Za dvě tabulky na auto zaplatíte deset tisíc korun. Jak ale uvádí mluvčí ÚAMK Igor Sirota, tak třeba na Slovensku vyjde značka na přání levněji. Jinde jsou zase lidé ochotni platit milióny.

„Na Slovensku je to jenom čtyři tisíce, ale třeba v Dánsku už 23 tisíc, v Bulharsku až do hodnoty 100 tisíc a například ve Spojených arabských emirátech jeden motorista za značku s číslovkou jedna zaplatil 240 miliónů a v Rakousku to bylo několik miliónů eur,“ říká Sirota.

Z erek jsou déčka

V České republice se od prvního ledna jezdí po nových dálnicích. Ministerstvo dopravy totiž změnilo rychlostní silnice na dálnice, takže například z mladoboleslavské R10 je teď D10. Podle redaktora Zelené vlny Bohuslava Beneše si řidiči na nové označení zvykají pomalu. „Tady to vypadá, že zvyk je železná košile, že lidé to budou používat ještě dlouho. Když volají, pořád používají označení silnice R10, R35. Někteří řidiči třeba dodají, že na R10, tedy teď už na D10 je nehoda,“ popisuje své zkušenosti s novým označením dálnic Bohuslav Beneš.

Nové dopravní značka se symbolem obojživelníka

Výraznou grafickou změnou prošly letos dálniční známky pro vozidla do tří a půl tuny. Zatímco loni se od sebe lišily pouze barvou, letos mají navíc i jiný tvar. Roční kupón se prodává jako červené kolečko, měsíční má tvar modrého čtverce a desetidenní žlutého trojúhelníku.

autor: hbc
Spustit audio