Lidí se srdečními implantáty přibývá. Může za to lepší diagnostika i špatný životní styl

Srdeční implantáty potřebuje stále více lidí. Jen počet voperovaných defibrilátorů v Česku každoročně narůstá o deset procent. Zařízení velikosti kapesních hodinek pomáhají řešit poruchy srdečního rytmu, životy zachraňují mladým i starým.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kardiostimulátor

Kardiostimulátor | Foto: licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported, Steven Fruitsmaak

„Kardiostimulátor mám tři roky. Je to pro mě taková pomoc, o které jako pacient vůbec nevím. Jsou to pravidelné impulzy a ty pacient vůbec nevnímá,“ vysvětluje 88letý Jiří Hájek z Prahy.

Kardiostimulátor dostala i o generaci mladší Simona Pavlicová z Rožnova pod Radhoštěm. Lékaři jí ho voperovali pod kůži po silném infarktu.

„Já jsem na to čekala a jsem ráda, že ho mám. Myslím, že mi to prodlouží život, aspoň o něco,“ řekla už dříve Českému rozhlasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lidí se srdečními implantáty v Česku přibývá. O důvody se zajímala Veronika Hlaváčová

Takových příběhů bude podle odborníků i dál přibývat. Podle přednosty kardiologické kliniky olomoucké fakultní nemocnice Miloše Táborského díky lepšímu odhalování srdečních problémů, ale i kvůli špatnému životnímu stylu.

„Část lidí se nechová tak, jak by měla. Žádná dieta, kouření, žádný pohyb, u žen antikoncepce. To jsou všechno faktory, které bohužel vedou spolu s genetickou zátěží k tomu, že ti nemocní se manifestují akutním infarktem myokardu ve velmi mladém věku,“ upozorňuje Táborský.

Lékaře dnes nepřekvapí, když vyšetřují i pětadvacetileté pacienty po infarktu. Arytmolog Marián Federco varuje také před přecházením běžených chřipek a viróz.

„Pacienti pracují z důvodu tlaku v zaměstnání, přestože jsou nemocní, a to může být také faktor, který vede k postižení srdce.“

S nejmodernějšími přístroji mohou pacienti na magnetickou rezonanci

Srdeční implantáty jsou stále modernější. Od konce loňského roku můžou s nejnovějším typem přístroje pacienti i na celkové vyšetření magnetickou rezonancí, což dřív nešlo.

Arytmolog Federco to vidí jaký významný posun. „Je to obrovský krok v diagnostice. Je to přínos pro pacienta i lékaře, nejen v oblasti kardiologie. Magnetická rezonance je nenahraditelná v onkologii, ortopedii. Pokud člověk měl takový implantát, tak byl o takovou léčbu ochuzený,“ připomíná.

Nový typ kardiostimulátoru má asi 3000 pacientů, 1500 lidí má pak nejmodernější druh defibrilátoru.

Kardiostimulátor | Foto: Michal Jindra

ČRo, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme