Zaječovští přišli o výjimku, přes CHKO Brdy už s autem nesmí

23. leden 2016

Lidé v Zaječově na Berounsku léta jezdili směrem na Příbramsko přes bývalý vojenský újezd. Jenže se vznikem Chráněné krajinné oblasti Brdy už to neplatí. Do lesa auta nesmějí. Vedení obce se snaží vyjednat výjimku.

„Pro místní je to velká komplikace. Přes vojenský újezd jim cesta trvala 10 minut, teď, když to musí objíždět, i 50 minut,″ říká zaječovský místostarosta Vladimír Havlík. Pokud se chce řidič dostat ze Zaječova do Obecnice, musí přes Komárov, Hořovice, Čeňkov.

Mnozí řidiči tak raději riskují a jezdí dál přes bývalý vojenský prostor, dnes chráněnou krajinnou oblast.

Průjezd přes CHKO mohou povolit Vojenské lesy a statky, podle mluvčího společnosti Jana Sotony ho ale udělí jen ve výjimečných případech. „Buď je vjezd nezbytný z hlediska armády, která na části území stále omezeně působí nebo kvůli přírodovědným vědeckým činnostem, anebo se týká naší činnosti jako správce lesů.

Cesta je 3x delší

Kratší vzdálenost není podle Vojenských lesů a statků argumentem povolení získat. A tak lidé průjezdem přes CHKO Brdy riskují pokuty.

Vojenský újezd Brdy

„Víme o tom. Policisté budou namátkově kontrolovat režim vstupu do chráněné krajinné oblasti,″ potvrdila mluvčí příbramské policie Monika Schindlová.

Vedení Zaječova chce pro své obyvatele vyjednat výjimku. Zda se to povede, není jasné. A tak si řidiči zvykají, že cesta ze Zaječova na Příbramsko je nyní třikrát delší.

autor: fir
Spustit audio