Léky budou mít speciální ochranný kód. Měl by ztížit jejich padělání

Padělat léky by mělo být v budoucnu obtížnější. Podle nových evropských pravidel bude mít každé balení na předpis svůj ochranný kód. Podle něj jednoduše lékárníci i pacienti zjistí původ přípravku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle nových evropských pravidel bude mít každé balení léků na předpis svůj ochranný kód

Podle nových evropských pravidel bude mít každé balení léků na předpis svůj ochranný kód | Foto: Iveta Vávrová | Zdroj: Český rozhlas

Unikátní 2D kód by mělo mít každé balení léků na předpis do tří let.

„Lékárník, když ten lék bude vydávat, tak před tím pacientem pípne a jemu to ukáže, ano, lék není expirován, je to ta daná krabička, je to ten daný přípravek,“ popisuje Jakub Dvořáček z Asociace inovativního farmaceutického průmyslu.

„Abyste přípravek padělala, tak byste musela ukrást ty kódy a znova byste je musela nahrát do toho oficiálního systému, což není možné,“ podotýká.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém opatření namířeném proti padělání léků natáčela redaktorka Iveta Vávrová

Kontrolovat pravost léků by mohli i sami pacienti třeba přes mobilní telefon. „V momentě, kdy se nám to podaří technicky zvládnout, tak samozřejmě se tohle nabízí,“ dodává Dvořáček.

Tímto způsobem chce Evropská unie víc chránit pacienty, kteří kupují léky u oficiálních prodejců. Lékárníci však mají vůči pravidlům výhrady.

„Ta evropská směrnice má takovou slabinu, a to, že veškeré volně prodejné léky, veškeré doplňky stravy a podobně, to znamená přípravky, které jsou i v zahraničí čas od času padělány, tímto způsobem chráněny nebudou,“ namítá prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba, podle nějž nová pravidla také zvýší náklady lékárnám.

Nejčastěji se podle kontrolorů padělají léky na mužskou potenci a přípravky na hubnutí či pro růst svalů. Často obsahují zakázaná barviva, ředidla, těžké kovy a většinou nemají žádné účinné látky.

V českých lékárnách se žádný dosud neobjevil. V loňském roce však musel Státní ústav pro kontrolu léčiv dočasně zastavit prodej několika léčiv kvůli podezření, že se do lékáren mohly padělky dostat ze sousedního Německa.

Podle nových evropských pravidel bude mít každé balení léků na předpis svůj ochranný kód | Foto: Iveta Vávrová

ČRo, Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme