Tutanchamonovu bradku připevnili lepidlem. Pracovníky muzea teď čeká soud

Osm pracovníků Egyptského muzea čelí obvinění ze zfušované opravy Tutanchamonovy zlaté masky. Před soudem stanou za zanedbání a porušení profesionálních zásad. V létě 2014 se při instalaci osvětlení odlomila ze zlaté masky bradka. Pracovníci muzea se pak snažili nehodu zakrýt tím, že bradku narychlo přilepili k masce epoxidovým lepidlem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maska faraona Tutanchamona se po opravě vrátila do káhirského muzea

Maska faraona Tutanchamona se po opravě vrátila do káhirského muzea | Zdroj: Reuters

Podle některých zpráv přitom pracovníci muzea zlatou masku poškrábali, když se snažili nožem odstranit stopy po lepidlu. Soud hrozí nejen jim, ale i bývalému řediteli muzea a bývalému šéfovi restaurátorského oddělení, kteří je měli krýt.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpackaná oprava zlaté Tutanchamonovy masky zaujala zpravodaje Štěpána Macháčka

"Maska není v tuto chvíli ohrožená. Neodborné zákroky, ke kterým nedávno došlo, se dají napravit. Chci jen připomenout, že už v době nálezu hrobky byla bradka uvolněná," řekl německý restaurátor Christian Eckmann, který dohlížel na nápravu neprofesionálních zásahů.

Maska faraona Tutanchamona, který vládl asi v letech 1332 až 1323 před naším letopočtem, je jedním z nejslavnějších exponátů, které muzeum v Káhiře má. Je vyrobená ze zlata a váží 11 kilogramů. Po nápravě škod ji od prosince znovu může vidět veřejnost.

Tutanchamonův hrob objevil v roce 1922 Brit Howard Carter. Na rozdíl od jiných hrobek nalezených v Luxoru byla téměř neporušená a našlo se v ní na 5 tisíc předmětů.

ČRo, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme