Soud s polským řidičem kamionu sledoval i jeden z cestujících

28. leden 2016

Okresní soud v Novém Jičíně začal řešit loňskou tragédii ve Studénce. V červenci se tam na železničním přejezdu srazilo pendolino s kamionem. Před soudem se z nehody zodpovídá polský řidič nákladního vozu, který vjel na koleje i přes výstražná světla. Padesátiletý Slawomir Sondaj poprvé vysvětloval, co se podle něj přesně stalo. Mimo jednací síň se ale vyjádřit odmítl.

Moment srážky nám ale popsal jeden z cestujících. „Byl to zmatek. Brzda, náraz – vyhodilo mne to ze sedáčky. Jaké jsem měl zranění? Málem mi to useklo ruku,“ vzpomíná pan David, jeden z cestujících z nejvíce zničeného vagonu. Jako jediný z pasažérů havarovaného pendolina si přišel poslechnout obhajobu řidiče kamionu. Velké lítosti se z jeho strany ale nedočkal.

„On se hájí celou dobu stále stejně tím, že ho nezajímá signalizace, jeho zajímají závory. Pochopitelně z těch důkazů, které byly provedené, je jasně patrné, že to je nesmysl. I v Polsku platí stejná úprava jako u nás,“ říká státní zástupce Aleš Boháč.

Padesátiletý šofér začal u soudu svalovat vinu na to, že světelná signalizace a závory nebyly v souladu, což ho prý zmátlo. Jak ale potvrdil i soudní znalec Rostislav Rochla, viník je v tomto případě jasný. Ukázaly to i kamerové záznamy.

„Příčinou je nerespektování dopravního značení. Červené světlo má v celé Evropě jasný signál a každý řidič ví, co má udělat, jak se má před ním chovat a jestli ho může přejet nebo ne,“ uvedl znalec.

Řidič měl podle znalce také dostatek času na to, aby na přejezdu prorazil závory. Pendolino se ke kamionu přiřítilo až po 19 vteřinách. Poté narazilo do návěsu plného plechů. Na místě zůstali tři mrtví a 17 zraněných.

Mezi nimi i strojvůdce Jan Černý. Přišel o nohu a ochrnul od pasu dolů. „Aktuální stav pana strojvůdce Černého i po osmnácti operacích je i nadále velmi vážný,“ připomněl u soudu jeho zmocněnec Karel Baborák. Na podporu strojvůdce už se vybralo přes 3,5 milionu korun.

S jakým trestem odejde polský řidič, bude jasné 24. února.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio