Oko – do duše okno? A taky zdroj trápení a potíží

Moderní medicína dnes umí řešit i hodně zapeklité případy ,poradí si s dioptrickými obtížemi i i všelijakými nemocemi očí. Častým problémem je červenání očí a slzení, na což si stěžují zejména starší lidé.

„Může to být projev alergie,“ říká MUDr. Pavel Sušický. „U starších lidí nad 50 až 60 let to častěji bývá takzvané suché oko, to je porušený slzný film, což je přirozená ochrana oka,“ vysvětluje Pavel Sušický.

K očním potížím patří i porucha sekrece drobných žlázek ve víčku, kdy oko zčervená a člověk může mít pocit smítka nebo písku v oku. „Negativně tady mohou působit některé léky, špatné ovzduší a taky práce s počítačem, pomáhají očištění očí speciálním gelem a používání kvalitních umělých slz, které ten slzný film nahrazují,“ uvádí MUDr. Pavel Sušický. Úlevu může přinést i vlažný obklad ze slabého odvaru heřmánku nebo černého čaje.

Pozlobit umí také slzné kanálky, které se mohou ucpat a oko je pak stabilně zaplavené slzami. Tady pomůže propláchnutí kanálku. Složitější je, když není kanálek jen ucpaný, ale zarůstá. „Pak se zavádí měkká trubička, která se ponechá 3 až 4 měsíce, výjimečně i půl roku, aby se kanálek zprůchodnil,“ říká MUDr. Sušický.

Poslechněte si záznam rozhovoru moderátorky Slávky Brádlové s MUDr. Pavlem Sušickým a dozvíte se třeba i to, jak chránit váš zrak na sjezdovce. Pohodový poslech vám přeje Český rozhlas Sever!

Spustit audio