Ve Štětí postupně vzniká Národní olympijské centrum vodních sportů

3. únor 2016

Jedno ze šesti Národních olympijských center postupně roste ve Štětí na Litoměřicku. Vzhledem k tradici veslařského a kanoistického kanálu v přilehlých Račicích jde samozřejmě o centrum vodních sportů. Labe aréna bude sloužit jak profesionálním tak amatérským sportovcům, ale zatím patří hlavně stavbařům.

„Zbývají tu ještě zbytky veslařského bazénu, ale větší část objektu už je zdemolována,“ popisuje ředitel Labe arény Michal Kurfirst to, co ještě zbývá ze staré loděnice.

V současnosti probíhá druhé kolo výběrového řízení na dodavatele stavby, který by měl nejpozději na začátku dubna začít stavět.

„Vznikne tady nový objekt moderní loděnice, který by měl dodavatel stihnout postavit do konce roku,“ upřesňuje Kurfirst a pokračuje: „Stavba to bude zajímavá tím, že dole budou jen železobetonové skelety pro lodě a vysoko nad úrovní hladiny největší povodně, která tady byla, budou šatny, tělocvična, posilovna a další zázemí.“

Bourání staré loděnice ve Štětí. Na tomto místě by měla vyrůst Labe aréna

Projekt Národního olympijského centra ale nekončí stavbou tohoto objektu. Zároveň se připravují a budují i další objekty na Račickém kanále.

„Máme tam čerstvě hotovou ubytovnu pro závodníky, kde je také řada bezbariérových lůžek, bude se tam budovat tribuna, zázemí… To všechno bychom měli stihnout do roku 2017,“ vypočítává Kurfirst.

Nové objekty prověří hned dvě velké akce – Mistrovství Evropy ve veslování a Mistrovství světa v rychlostní kanoistice. „Budeme mít v jednom roce dvě vrcholné akce dospělých, takže v roce 2017 to tady bude docela šrumec,“ uzavírá Michal Kurfirst.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio