Lyžařská centra v Jeseníkách se potýkají s nedostatkem sněhu

5. únor 2016

Kouzlo zasněžené krajiny letos nabízejí spíš Ladovy obrázky než české hory. Ve volném terénu už není skoro žádný sníh, a postupně mizí i z lyžařských areálů. V Jeseníkách už musela některá centra zimní sezónu dokonce přerušit.

Zbytky špinavého sněhu na sjezdovce, všude kolem tráva. Na Miroslavě v Lipové-Lázních museli kvůli oblevě v týdnu lanovku zastavit. Bylo tady 15 stupňů. A kvůli loňskému dlouhotrvajícímu suchu si areál nestačil dostatek zásob umělého sněhu.

„Nebyla voda, teď není mráz, nedá se stříkat,“ krčí rameny provozovatel. „Jiné roky to bylo dobré, ale teď došla voda, jak byly mrazy a hotovo.“

Hrstka zaměstnanců zůstala přesto i dnes v práci. Všichni věří, že se do Jeseníků zima ještě vrátí.

Sníh postupně mizí ale i z ostatních areálů. Například v nedaleké Ramzové už vyčerpali veškeré zásoby. Reinfried Neubauer, kterého jsme zastihli v kase, musel už svou sjezdovku o 20 metrů zúžit.

„Měli jsme tam na boku dost, tak to zužujeme. Držíme se zuby nehty. Snad to vydrží do neděle. Do té doby něco připadne nebo nasněžíme,“ přemítá vlekař.

Na jarní prázdniny do Jeseníků přijela se svou rodinou i paní Silvie Smolíková. Jezdí sem pravidelně. A i když věděla, jaké panují na horách podmínky, svůj pobyt nezrušila.

„Jsme rádi aspoň za to, že je vůbec nějaký sníh na těch sjezdovkách, že si to děcka užijou,“ říká.

Její rodině o víkendu pobyt končí. Provozovatelé ski-areálů ale věří, že se na horách ochladí a že lidé přijedou za lyžováním i v dalších turnusech jarních prázdnin.

autor: aja
Spustit audio