Karel Schwarzenberg o visegrádské čtyřce: Nejsme žádní odpadlíci, pouze máme jiný názor

Země visegrádské čtyřky jsou tak trochu v opozici proti názoru prezentovaným Německem a dalšími evropskými státy, míní poslanec TOP 09 Karel Schwarzenberg. Reaguje tak na slova lucemburského šéfa diplomacie Jeana Asselborna, který varoval země V4, aby se nestaly spolkem odpadlíků.

„Býti opozicí je naprosto oprávněné a demokratické stanovisko, které s odpadlíkem nemá co dělat,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou.

Včerejší setkání premiérů V4 v Praze, kam přijel i premiér Bulharska a Makedonie, ale nepovažuje za příliš přínosné – předpoklad, že se uzavřou hranice Bulharska a Makedonie, byl totiž trochu mylný.

Střežení severní hranice Řecka na hranicích Makedonie a Bulharska podle něj lze brát jako záložní řešení pouze se souhlasem dotyčných států. „Nemůžeme říkat, co mají dělat Bulhaři nebo Makedonci,“ vysvětluje.

Migrační krize bude jedním z témat na nadcházejícím summitu EU v Bruselu, kde se kancléřka Angela Merkelová bude snažit prosadit dohodu s Tureckem. „Podle posledních výroků prezidenta Erdogana vidím jen omezené možnosti, neboť on je přesvědčen, že teď může Evropu finančně a politiky vydírat,“ míní.

Čtěte také

Turecko je podle něj zemí, kde justiční, aparát, policie a četnictvo je pod silnou kontrolou státu, a bylo by tak schopné uprchlíky zadržet. Jinou otázkou ale je, zda to země chce udělat.

Česko by velké množství migrantů zvládlo

Prezident Miloš Zeman řekl pro slovenskou televizi TA3, že se migrační vlna letos převalí i přes Česko i Slovensko. Taková možnost podle něj existuje, nejdříve by se ale migranti museli dostat k českým hranicím. „Když Rakousko a Maďarsko uzavře své hranice, tak bych rád věděl, jestli tam spadnou z nebe,“ namítá.


Jsem proto, abychom dobrovolně a bez kvót přijmuli určitý počet uprchlíků

Je také přesvědčen, že pokud Rakousko zvládlo několik set tisíc lidí, aniž by to rozvrátilo zemi, tak Česko by také zvládlo velký počet uprchlíků.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio