Bolivijci v referendu nejspíš odmítli čtvrté období pro prezidenta Moralese

Bolivijci po nedělním referendu patrně neumožní levicovému prezidentovi Evu Moralesovi kandidovat počtvrté za sebou. Vyplývá to z výsledků exit pollu, tedy z dotazování lidí při odchodu z volebních místností.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bolivijský prezident Evo Morales

Bolivijský prezident Evo Morales | Zdroj: Reuters

Proti Moralesovu čtvrtému prezidentskému období se podle prvních odhadů postavilo 53,2 procenta bolivijských občanů, zatímco 47,7 procenta hlasovalo pro.

Pokud se odhady exit pollu potvrdí, bude to podle agentury Reuters velká rána pro Moralesovo levicové hnutí. Socialisté sice v Bolívii snížili chudobu, čelí ale kritice kvůli korupčním skandálům.

Pokud by Evo Morales vyhrál referendum i později volby, mohl by vládnout v Bolívii celých 19 let, až do roku 2025. Nynější třetí funkční období mu končí v roce 2019.

Bývalý pěstitel koky a aktivista za práva těchto pěstitelů se v lednu 2006 stal prvním domorodým prezidentem Bolívie. Tehdy získal 54 procent hlasů. V letech 2009 a 2014 byl ve funkci prezidenta opakovaně potvrzen, vždy se zhruba 60 procenty hlasů.

Prezident Evo Morales drží volební list během referenda v Bolívii | Foto: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme