Být matkou prvního dítěte po třicítce má své pro i proti

23. únor 2016

Čím dál tím více žen má své první dítě po třicítce. Oddalovaní rodičovství sebou nese spoustu otázek. Mají mít třicetileté ženy obavy z toho, že už jim ujel vlak a mít důvod k obavám? Odpovídá paní doktorka Milena Chadimová z poradny pro mezilidské vztahy.

„Myslím, že ženám po třicítce ještě vlak neujel, ale pravdou je, že podle statistik sexuologů je pro ženu nejvhodnější počít dítě kolem 24 a pro muže naopak až kolem 40, kdy už se má za to, že se ten genový materiál zúročí,“ vysvětluje Milena Chadimová.

S přibývajícím věkem prvorodičky roste i starost o to, abychom na dítě měli dost sil, až bude dospívat. Přeci jenom - když budete mít první dítě v pětatřiceti, maturovat bude až po vaší padesátce. Nemůže se stát, že na své dítě nebudete stačit?

„Stát by se to mohlo, ale je to zase strašně individuální – prodloužil se například věk odchodu do důchodu. Určitě jinak zřejmě zachází se svými dětmi dívka v osmnácti a jinak žena po třicítce,“ konstatuje Chadimová.

Jaké výhody sebou nese to, že počkáme na první dítě až po třiceti?

„Určitě to má svoje výhody. Ta žena po třicítce už je vyzrálejší… Ví už, co chce, čemu dát přednost a nad čím se povznést a už tolik netápe v rodičovství,“ uklidňuje Milena Chadimová.

Mít první dítě po třiceti letech není dnes žádnou výjimkou. Ale s přibývajícím věkem vzrůstají zdravotní rizika jak pro nastávající maminku, tak pro dítě, ovšem dnešní medicína je připravena zdravotní stav bedlivě sledovat a v případě problémů zasáhnout.

Spustit audio