Mariánské Lázně řeší dopravu ve městě. Požádají o dotaci na cyklostezku

25. únor 2016

Mariánské Lázně chtějí vytvořit stezku pro cyklisty v centru města. Zastupitelé proto schválili podání žádosti o dotaci na vybudování trasy. Zatímco Hlavní třída zřejmě trasu nabídne, v ostatních částech města bude chybět.

Diskuse kolem cyklostezky ve městě byla na jednání zastupitelů vzrušená. Politici hovořili hlavně o tom, že takových plánů už mělo město hodně a žádný se neuskutečnil.

Podle zastupitele Luďka Noska jsou ale Mariánské Lázně specifickým místem, do kterého je problém začlenit stezku pro cyklisty. „Jedna hlavní třída a žádné jiné paralely nám nedovolí řešit zásadnější věci. A ještě do toho dát cyklisty s právem, které prostě mají, To znamená, aby se rovnali každému dopravnímu prostředku, tak je to opravdu velmi těžké,“ říká Nosek.

Podle odborníků ale město musí tuto problematiku řešit. V tuto chvíli jde hlavně o lázeňské centrum, potvrdil místostarosta Martin Hurajčík.

„Já jsem pro to, abychom ulehčili život cyklistům. To každopádně. Prostě musíme omezit dopravu v centru města, protože my jsme lázeňské město světového významu, kde nám jezdi stovky a tisíce aut denně a cyklisté se sem skoro nedostanou. Takže jestliže nám odborník na cyklodopravu řekne, že jiné řešení není, tak já mu věřím a nebudu o tom diskutovat,“ říká Hurajčík.

Město nakonec přišlo s jednodušší úpravou

Místo výstavby stezky dojde jen k vyznačení pruhů na stávající silnici a chodnících. Takové řešení ale ještě musí schválit dopravní policie.

„Je to jednosměrná ulice s parkováním po špatné straně ulice, ale bohužel v našem městě jiné řešení není. Jedna strana cyklostezky směrem do města bude po ulici vyznačená a druhá strana směrem z města by měla být po chodníku podle projektové dokumentace,“ tvrdí Hurajčík.

Tento nápad se líbí i zastupiteli Luďku Noskovi. „Myslím si, že to je cesta, kterou bychom měli jít,“ doplňuje Nosek.

Zatímco na Hlavní třídě v Mariánských Lázních cyklisté zřejmě svoji trasu dostanou, v jiných částech města to bude problém. Projekt sice zastupitelé měli schválený, dokonce i dotaci jim Karlovarský kraj přidělil. Realizace ale neproběhla a finance muselo tehdy město vracet, vzpomíná Martin Hurajčík.

„Tam to neprošlo přes odbor životního prostředí kvůli vzrostlým stromům a jejich kořenům. Tady existoval více než desetiletý projekt právě na cyklostezku parkem, který nebyl nikdy dotažen do konce. Myslím si, že jsme schopni v nějakém časovém horizontu vymyslet jiné řešení, které bude schůdné pro všechny,“ dodává Hurajčík.

Vytvoření stezky pro cyklisty na Hlavní třídě v Mariánských Lázních bude stát zhruba 3 milióny korun.

Spustit audio