Kyselou žábu za nefér výroky vůči ženám dostane prezident Zeman

Kyselou žábou, kterou dostávají autoři nejhorších sexistických výroků, „ocenilo“ občanské sdružení Žába na prameni výroky prezidenta Miloše Zemana. Hlava státu byla nominována za svá slova o Češkách unesených v Pákistánu a o ženách v burkách. Pozitivní cena Zlatá žába pak putuje třem lidem za jejich postoj k výstavě aktů v Akademii věd ČR. Slavnostní udílení cen Kyselá žába a Zlatá žába se uskuteční dnes večer.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident České republiky Miloš Zeman v Interview Plus

Prezident České republiky Miloš Zeman v Interview Plus | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Výroky hodné ocenění nominuje veřejnost, samotný výběr je pak na porotě.

Zeman u ní „zabodoval“ se dvěma výroky. Ten první se týká dvou dívek, které strávily dva roky v Pákistánském zajetí a loni na jaře se dostaly do Čech.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Kyselé žábě pro Miloše Zemana mluvila ředitelka sdružení Žába na prameni Dana Radová

„S děvčaty se určitě nesejdu. Jednaly neprozřetelně a udělaly starosti rodině i českému státu,“ řekl prezident loni v březnu v rozhovoru na Frekvenci 1.

„Porota se shodla na tom, že kdyby byli uneseni dva muži, asi by nezněl prezidentův výrok: S chlapci se nesejdu, protože udělali starost rodině i českému státu,“ uvedla ředitelka Žáby na prameni Dana Radová.

Druhý výrok se týkal žen zahalených v burkách. Zazněl loni v říjnu, když Zeman při návštěvě Zlínského kraje líčil svou vizi Česka po příchodu migrantů.

„Přijdeme o krásu žen, protože ty budou zahaleny v burkách od hlavy po paty včetně obličeje, kde máte jen takovou látkovou mřížku… Dovedu si představit ženy, kde by to bylo zlepšení, ale takových žen je málo a zrovna tady nikoho takového nevidím,“ pronesl prezident.

Zlatá žába
je cena za snahu konkrétních lidí, kteří aktivně pomáhají prosazovat rovné příležitostí ženy a mužů.
Kyselá žába
je symbolickým „napomenutím“ za nekorektní vystupováním vůči ženám nebo mužům. Cena je zároveň otevřenou nabídkou ke společnému hledání možností, jak věci měnit k lepšímu.
Zdroj: www.zabanaprameni.cz

Prezident, který je nyní na návštěvě Karlovarského kraje, se prý z dnešního předávání Kyselé žáby omluvil, spolek však jedná o jiném termínu předání.

Radová nechtěla o Kyselé žábě mluvit jako o anticeně. „Ta cena je totiž krásná, kouzelná, keramická žába a ta žába má schopnost proměňovat,“ poznamenala s tím, že ji vnímá jako nabídku k dialogu.

Žába na prameni neuděluje jen Kyselou žábu, ale Zlatou žábu. Ta se dává za snahu prosazovat rovné příležitostí žen a mužů.

Letos ji získají právnička Barbora Havelková, redaktorka Respektu Silvie Lauder a redaktor Nového prostoru Rad Bandit za reakce na výstavu Women: Scenes in the Library.

Výstava se původně konala v knihovně Akademie věd ČR, jenže ta se ji po kritice rozhodla stáhnout. Vystoupily proti ní Genderová expertní komora České republiky a Kongres žen, které pak za to ve veřejném prostoru sklidily kritiku.

Zmiňovaní tři lidé ve svých článcích zjednodušeně řečeno obhajovali, že výhrady vůči výstavě mají svou logiku, a postavili se proti výrokům typu „zfanatizované feministky“.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme