V Norsku začal soud s Breivikem, stěžuje si na podmínky ve vězení

Norský soud začal projednávat stížnosti teroristy Anderse Breivika na podmínky věznění. Pravicový extremista si odpykává 21letý trest za vraždu 77 lidí. Ve vládní čtvrti v Oslu před pěti lety nastražil bombu a pak na ostrově Utoya střílel na účastníky sjezdu sociálnědemokratické mládeže. Protestoval tak proti norské multikulturní politice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anders Breivik při příchodu k soudu

Anders Breivik při příchodu k soudu | Zdroj: ČTK

Anders Breivik vstoupil do místnosti, stráž mu odstranila pouta a 37letý pravicový extremista pozdravil soudkyni se zdviženou paží tak, jak to dělali nacisté.

Odsouzený vrah je v tmavém obleku a má oholenou hlavu. Případ se řeší přímo ve věznici, v prostorách tělocvičny. Proces bude podle očekávání trvat do pátku. Breivik by měl promluvit během zítřka.

Slyšení provázejí přísná bezpečnostní opatření, média sice jsou v síni přítomná, nesmějí ale stání vysílat.

Breivik u soudu žaluje Norsko za nelidské podmínky ve vězení. Stěžuje si mimo jiné na používání pout, omezování korespondence, pravidelné prohlídky cely nebo izolaci od ostatních trestanců.

Anders Breivik na konci července 2011 ve vládní čtvrti v Oslu odpálil nálož, jež připravila o život osm lidí. Krátce poté postřílel 69 členů letního tábora sociálnědemokratické mládeže na nedalekém ostrově Utoya. O rok později ho soud za terorismus poslal na 21 let do vězení, což je nejvyšší jednorázový trest, který je v Norsku možné uložit. Breivikův pobyt za mřížemi ale může být prodlužován až na doživotí.

„Už skoro pět let nemá kontakt s žádnými lidmi. Přestal se studiem, kterému se původně věnoval. To podle mě dokazuje, že v izolaci trpí, což neprospívá jeho zdraví,“ popisuje Breivikův stav jeho právník Oystein Storrvik.

Úřady tvrdí, že terorista není úplně izolovaný, protože má přístup do tělocvičny a na zahradu. Může také mluvit se strážci i některými dalšími lidmi. Jeho občasné návštěvy i poštu ale kontroluje ostraha.

Breivik sám už dřív podmínky ve vězení označil za mučení. Terorista obývá tři místnosti, má počítač s internetem nebo herní konzoli. Může si připravovat vlastní jídlo a prát své prádlo.

V minulosti si stěžoval i na chabou výzdobu cely, špatný výhled, nedostatek másla nebo na studenou kávu.

Breivikův právník chce svého klienta, pokud to bude nutné, bránit až u Evropského soudu pro lidská práva.

Pavlína Nečásková, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme