Bílina bude mít chráněnou dílnu a možná i stacionář pro malé děti s kombinovaným postižením

16. březen 2016

Snaha a chuť pomoct zdravotně postiženým vedla Ladu Novotnou z Bíliny na Teplicku k založení spolku „Šance žít“. Chce pomáhat dětem i dospělým.

Pro zdravotně postižené vzniká ve městě chráněná dílna a pro malé děti s mentálním i zdravotním postižením chce v Bílině otevřít denní stacionář. Podle Lady Novotné je totiž stacionář pro děti od dvou až tří let potřeba pro rodiny z celého okolí.

„Takhle malé děti nemají rodiče kam umístit a pak jsou na všechno sami. To dítě potřebuje péči 24 hodin denně a ti rodiče nemají, kam se obrátit,“ vysvětluje důležitost stacionáře Lada Novotná. Sama je přesvědčená o tom, že taková služba chybí a je přitom po ní mezi rodiči poptávka.

Jak by měl nový stacionář fungovat? „Byla by tam canisterapie, zooterapie, byla by tam fyzioterapie. Starali bychom se, aby se dětem rozvíjely schopnosti, které mají. Také by tam byla světelná terapie, to těmto dětem dělá moc dobře, vypočítává Lada Novotná.

V současné době je v kontaktu se dvěma lidmi, kteří mají chuť a schopnosti v budoucím stacionáři pracovat. Další svou účast přislíbili.

Zatím mají jen vypracovaný projekt, jinak všechno chybí. Lada Novotná ale doufá, že peníze i prostory pro dětský stacionář se podaří sehnat co nejdříve.

Mnohem lépe jsou na tom plány s chráněnou dílnou - tam zanedlouho najde práci pět postižených lidí. Budou tisknout reklamy na předměty, šít kabelky a panenky a žehlit.

autor: hau
Spustit audio