Hnutí ANO opouští pět karlovarských zastupitelů

17. březen 2016

Pět členů hnutí ANO v Karlových Varech oznámilo, že odchází ze strany. Nesouhlasí s postoji vedení hnutí v kraji, preferováním nových lidí nebo s tím, že vedení hnutí zamítlo bez vysvětlení obnovení místní organizace v lázeňském městě, které před časem zrušilo.

Všech pět členů hnutí je zároveň zastupiteli Karlových Varů. Jedná se o náměstka primátora Čestmíra Bruštíka, dále pak Pavla Andrejkiva, Jana Bártu, Renátu Rojkovou a Vladimíra Kvašničku.

Podle jejich vyjádření, které zaslali médiím, vedení strany například udržuje informační embargo na všechny vnitrostranické informace, včetně toho, kolik má hnutí členů.

Zastupitelé za ANO byli součástí koalice, která vládne karlovarskému magistrátu. Primátor Petra Kulhánka (KOA) i náměstka Michala Riška (ČSSD) věří, že rozhodnutí bývalých členů ANO nemusí vést k rozkladu koalice. Ačkoli je ANO podstatnou částí koalice v Karlových Varech, odchod všech zastupitelů z hnutí by neměl mít přímý vliv na fungování města.

„Všichni zastupitelé, kteří byli v ANO, drží dohodu a koalice funguje bez jakýchkoli změn dál. To, jestli to bude znamenat formální úpravu koaliční smlouvy, je jiná věc. Jestli mají na sobě nějakou nálepku ANO, nezávislí nebo něco jiného, je pro mě v tuto chvíli druhořadé," řekl primátor Petr Kulhánek.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio