Skryté prostory v Tutanchamonově hrobce jsou potvrzeny. Možná je tam pohřbena Nefertiti

Je téměř jisté, že za zdmi hrobky faraona Tutanchamona v egyptském Luxoru jsou dvě dosud neznámé místnosti. Oznámil to egyptský ministr pro památky Mahmúd Damátí. Posílil tak tvrzení britského egyptologa Nicholasa Reevese, že takový utajovaný prostor existuje a mohl by skrývat hrobku královny Nefertiti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maska faraona Tutanchamona se po opravě vrátila do káhirského muzea

Maska faraona Tutanchamona se po opravě vrátila do káhirského muzea | Zdroj: Reuters

Pokud by se informace potvrdily, byla by to pro archeologii skvělá zpráva. Mluví se dokonce o tom, že by to mohl být egyptský archeologický objev století.

Postava Nefertiti je velice populární od roku 1912, kdy se našla její busta, kvůli které je považována za symbol krásy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možném nálezu hrobky královny Nefertiti mluvil Miroslav Bárta, ředitel Českého egyptologického ústavu

Egyptská královna žila ve 14. století před naším letopočtem a byla hlavní manželkou krále Achnatona. Historici se také domnívají, že byla nevlastní matkou pozdějšího krále Tutanchamona.

Právě v Tutanchamonově hrobce by mohl být i hrob Nefertiti. Archeologům se zde podařilo objevit skryté prostory. O těch začal poprvé mluvit britský egyptolog Nicholas Reevs. Egypťané proto minulý rok prověřovali severní stěnu hrobky infračerveným termografem a zjistili rozdílnou teplotu jednotlivých partií stěny. To Reevsovu teorii posílilo.

Později se archeologové pustili do detailnějšího zkoumání pomocí rentgenu. Podle egyptského ministra pro památky Mahmúda Damátího vědci odhadují, že se za zdí s devadesáti procentní pravděpodobností nacházejí duté prostory. Nejsou ale úplně prázdné.

„Poté, co japonští vědci snímky prozkoumali, zjistili, že se za zdí nachází několik odlišných materiálů. Mohl by to být kov a organické látky,“ uvedl Mahmúd Damátí.

„Optimismus je potřeba alespoň trošku krotit. Samozřejmě v archeologii nikdy nevíte, co přinese další den. Ale pokud jde o hypotézu Nicholase Reevse, já osobně jsem, stejně jako mnoho mých kolegů, hodně skeptický. Není žádný doklad o tom, že by Nefertiti, která byla manželkou krále heretika, na pozdějším klasickém místě egyptských panovníků,“ říká Miroslav Bárta, ředitel Českého egyptologického ústavu.

Detail sochy egyptské královny Nefertiti, která je k vidění v Berlíně | Foto: Licence Public Domain, volné dílo, Andreas Praefcke

„Ty dvě místnosti, o kterých se hovoří již nějaký ten měsíc, nejsou prokazatelné. Jde o dvě prostory, které spolu pravděpodobně nesouvisí. Takže mnohem pravděpodobnější je teorie, která je chápe jako nedokončené části původně plánované Tutanchamonovy hrobky. Všechno se teprve uvidí,“ dodává Bárta.

Místem, kde Nefertiti zemřela, si egyptologové nejsou jisti. Nejčastěji se ale mluví o Armaně, která je asi 400 kilometrů severně od Luxoru. Právě tam se také našla slavná busta, která je teď ve vlastnictví berlínského muzea.

Tutanchamonův hrob našel v roce 1922 Brit Howard Carter. Na rozdíl od jiných luxorských hrobek byl téměř neporušený a obsahoval 5000 předmětů, včetně slavné zlaté pohřební masky.

Tutanchamon | Foto: ČTK

ČTK, Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme