Farage byl dlouho tváří britských euroskeptiků, před referendem ale ustupuje do pozadí

Čistě podle barev jednotlivých kampaní před červnovým britským unijním referendem musejí být ostrovní voliči poněkud zmatení. Tři různá hnutí používající tři různé barvy - sytě rudou, zelenou a fialovou. Mají totiž společný cíl - odchod Spojeného království z Evropské unie. Právě pod fialovou barvou objíždí zemi předseda Strany pro nezávislost Spojeného království (UKIP) Nigel Farage. I když byl dlouho hlavní tváří britských euroskeptiků, před historickým referendem se jeho význam poněkud vytrácí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mítink britské euroskeptické strany UKIP v Peterborough

Mítink britské euroskeptické strany UKIP v Peterborough | Foto: Jiří Hošek

„Chcete, aby Británie byla i nadále pouhou provincií v nedemokratické říši řízené z Bruselu?“ snaží se dostat publikum do varu sérií podobně “složitých a nesugestivních“ otázek europoslanec Patrick O'Flynn, který jako jedna z výrazných tváří UKIP plní dnes funkci předskokana před příchodem hlavní hvězdy.

„Představte si, že jste jako teenager jedním z mála fanoušků kultovní rokenrolové skupiny. Ta se najednou stane součástí hlavního proudu, všichni ji začnou milovat. Přirozené by bylo cítit vztek. Podobné je to s námi, a naším trváním na unijním referendu. My musíme potlačit emoce z toho, že nám někdo jakoby “krade“ naši kampaň,“ naráží O'Flynn pro Český rozhlas na to, že teď jakoby UKIP a Nigelu Faragovi ukradli show euroskeptičtí prominenti z Konzervativní strany, jako jsou Boris Johnson a Michael Gove.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lídr euroskeptické strany UKIP Nigel Farage během kampaně před referendem o setrvání v EU trochu ustupuje do pozadí. Na jeho mítinku v Peterborough natáčel Jiří Hošek

„Vítáme kohokoli, kdo se k nám přidá v téhle klíčové době, kdy máme šanci na zásadní geopolitickou změnu pro Británii, i celou Evropu. Tohle není jen bitva UKIP,“ dodává Patrick O'Flynn.

V moderním náboženském centru Kingsgate v Peterborough se sešlo odhadem 600 lidí. Věkový průměr přítomných je opticky dost vysoký. V předdůchodovém věku jsou i manželé John a Sue. Ti prý UKIP nemají dvakrát v lásce, ale ohledně hlasování 23. června mají jasno.

„Pro mě je hlavním tématem volný pohyb osob, a skutečnost, že nekontrolujeme zcela své hranice. Když se do Británie chce přistěhovat kvalifikovaný občan zemí Britského společenství, tak posuzujeme jeho prospěšnost. Ale nějaký gangster z Rumunska k nám může přijet nerušeně kdykoli. Chtěl bych nazpátek skutečnou suverenitu a kontrolu hranic,“ naznačuje John.

Sue uznává, že odchod z Evropské unie by byl “skokem do temnoty“, jak to zformuloval premiér David Cameron. Obyvatelka Peterborough, kde žijí tisíce unijních přistěhovalců hlavně z Polska a Litvy, je prý ráda, že se plebiscit vůbec koná.

„Já jsem za svého života zatím neměla šanci se vyjádřit k tomu, jestli chci být v Evropské unii. V roce 1975 při posledním referendu jsem ještě nebyla plnoletá. Přiznávám, že to je po ekonomické stránce krok do neznáma, ale moje hlavní starost se taky točí kolem ochrany hranic,“ vysvětluje Sue.

Mítink britské euroskeptické strany UKIP v Peterborough | Foto: Jiří Hošek

Za zvuků hitu švédské skupiny Europe se na pódium konečně vyhoupl hlavní tahák večera, lídr Strany pro nezávislost Spojeného království Nigel Farage. Ten mluví tradičně spatra a komunikuje s publikem. I jeho hlavní argumentační “munice“ má jméno imigrace.

„Od chvíle, kdy se David Cameron stal premiérem, dosáhla čistá unijní imigrace do Británie oficiálně milionu osob. Úřady přitom unijním občanům vydaly 2,3 milionu čísel sociálního pojištění. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale podle mě nám vláda vědomě lže a tají skutečný rozměr přistěhovalectví,“ říká za velkého potlesku publika Farage.

Podle komentátorů je ale pravděpodobné, že v oficiální části kampaně před unijním referendem nejspíš bude vidět i slyšet stále méně.

Volební komise totiž musí určit jednu hlavní kampaň usilující o odchod Británie z EU. A tou bude s největší pravděpodobností nadstranické hnutí Vote Leave, na kterém se Nigel Farage nepodílí.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme