Rodiče stále častěji hledají školky se speciálním režimem. Jedna vzniká v Ostravě

27. březen 2016
Dobré odpoledne

V Moravskoslezském kraji přibývá dětí, které potřebují specifickou péči. Mezi rodiči tak roste zájem o mateřské školky se speciálním režimem, kam můžou nastoupit malí autisté nebo děti s různými dalšími hendikepy. V Ostravě teď čeká na povolení nová mateřinka, která vznikla právě na popud rodičů.

Školku přišla otestovat i maminka Lada Škrkoňová se svým synem. „Mají to zrekonstruované, nové, příjemné paní učitelky, takže je to paráda,“ pochvaluje si. Podle ní je totiž hodně těžké najít školku, která se dětem s potřebou specifického přístupu věnuje. „Jediná, co já vím, je v Porubě,“ dodává.

„Zájem rodičů byl průvodním rysem toho, že ta mateřská škola začala vznikat,“ říká Natálie Kaštovská, která je jednou z iniciátorek vzniku školky.

„Hlavním popudem bylo to, že systém, který je ve státním školství, ještě ne zcela umožňuje dětem integraci ihned. A trošičku mě tam zlobilo, že když nastoupilo dítě s postižením, čekali jsme třeba dva měsíce na legislativní proces, než nám přidělili asistenta. Ale tomu dítěti letí čas,“ vysvětluje vedoucí školky.

Školka zatím funguje v testovacím režimu. Děti se sem chodí dívat i s rodiči, čeká se na kolaudační razítko. „Zatím máme zapsané tři děti a ostatní rodiče čekají v řadě, až se budou moct podívat,“ říká Kaštovská.

Mateřská škola Paprsek v budoucnu nabídne komplexní péči nejenom dětem ale i celým rodinám.

autor: stj
Spustit audio