V Zákupech zjistíte, jaké to bylo svézt se výtahem jako císař pán

26. březen 2016

Sklepy pod východním křídlem, kam se běžně návštěvníci nedostanou, a stařičký výtah z 19. století – to všechno mohou mimořádně až do pondělí (28.3.) vidět návštěvníci v Zákupech na Českolipsku. Výtah je jedním z nejstarších v Evropě.

„Ta prohlídka výtahu nás opravu láká a zajímá," říká Hana Austová, která na zákupský zámek přijela z Roudnice nad Labem. Na zákupském zámku byla poprvé.

Výtah pochází z roku 1870 a byl vyroben pro tehdy sedmasedmdesátiletého bývalého císaře Ferdinanda V. „V kabině je dvojice rokokových sedadel, polstrované stěny. Později byla doplněna i lucerna na elektřinu. Samozřejmě v dobách císaře zřejmě používali olejové lampy," vysvětluje kastelán zákupského zámku Petr Weiss a dodal: „Výtah má tři zastávky. Dalo se sjet do přízemí, dalo se vyjet do prvního patra."

Návštěvníci mají mimořádnou příležitost dostat se do prostor, které nejsou běžně přístupné. Vidí všechny zastávky a strojovny výtahu. Jedna je na úrovni druhého patra.

„Je tu rumpál. Nechybí tu ani šipka s vysvětlením, kterým směrem točit. Na rumpálu byly řemenice. Výtah mohl ovládat jeden člověk. Byl to výtah na ruční pohon," vysvětluje kastelán.

Na půdě je obří rumpál. Několikanásobně větší než ten v druhém patře. I ten podle Petra Weisse ovládal jeden člověk. „Je to zajímavá technická památka. Celý ten systém dodala smíchovská vagonka Ringhoffer."

Dodnes jsou v případě potřeby k dispozici ve výtahu štítky s telefonním číslem, kam je možné zavolat. U výtahu určitě nestál někdo celý den. Jak se na konci devatenáctého století řešilo, když výtah někdo potřeboval? „Byl tu zvonek. U zastávky na úrovni prvního patra je zachované táhlo ke zvonku. To bylo signalizační zařízení na tu obsluhu."

Spustit audio