Moc dobře vím, co tomu sportu dávám, říká paralympijský lukostřelec Drahonínský

Paralympijské zlato z Pekingu a stříbro z Londýna má už ve své sbírce lukostřelec David Drahonínský. Není proto divu, že patří k těm sportovcům, kteří by o cenné kovy měli bojovat také letos. Přehlídku nejlepších handicapovaných sportovců přivítá, stejně jako olympijské hry, brazilské Rio.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukostřelec David Drahonínský

Lukostřelec David Drahonínský | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

„Já jenom doufám, že tam nebude moc velké vedro, protože ta moje termoregulace s mým postižením není úplně ideální. Ale i v tomhle směru plánuji vyzkoušet nějaké chladící oblečení, takže doufám, že do Ria odjedu ve zdravotní pohodě,“ přeje si David Drahonínský.

V šestnácti letech přišel unavený z tréninku taekwonda. Byl náměsíčný, spadl ze třetího patra a zlomil si poslední krční obratel. Zůstal na vozíku, ale ne bez sportu.

Přehrát

00:00 / 00:00

S handicapovaným lukostřelcem Davidem Drahonínským mluvil reportér ČRo Pavel Petr

Jeho hlavní disciplínou je lukostřelba, ve které mu loňské výsledky přinesly třetí místo v anketě Nejlepší handicapovaný sportovec Česka za rok 2015.

„Když si to všechno shrnu zpětně a uvědomím si, co jsem dokázal - že jsem vyhrál Světový pohár, jednou jsem v něm skončil třetí, vyhrál jsem mistrovství světa, dvakrát jsem překonal hodnotu vlastního světového rekordu, zdravíčko bylo v pořádku a všechno vyšlo, takže super předolympijská sezona,“ říká Drahonínský.

Tento český paralympionik si v minulosti vyzkoušel box, boču, pétanque nebo třeba basketbal a lehkou atletiku. Pro paralympiádu má ovšem jasno. Lukostřelbě teď dává maximum.

„Moc dobře vím, co tomu sportu dávám. Jak se připravuji, kolik mu věnuji času při trénincích na střelnici a posilovně, patří do toho i relaxace, masáže, ježdění na handbiku. Nechci říct, že mě ty výsledky nepřekvapily, ale když člověk jede na závody s tím, že je dobře připraven, nebo ví, že pro tu přípravu udělal maximum a že pro to udělal víc než soupeři, tak se mu ten závod absolvuje daleko lépe. To, že se mi ty závody podařily, není náhoda nebo štěstí,“ tvrdí handicapovaný lukostřelec.

S takovým fenoménem už závodit nemůžu, říká cyklista Ježek o soupeři ze Slovenska

Číst článek

Za jeho výsledky je tvrdá práce. Nejen na tréninku, ale i podpora od rodiny, trenéra, svazu a pochopitelně také sponzorů.

„Svět šel strašně dopředu k profesionalizaci, takže už to není jenom cyklistika, ale jsou to i ostatní odvětví toho para-sportu. V České republice bohužel podmínky pro sportovce nejsou úplně ideální, takže ten sportovec musí něco dokázat, aby se k těm podmínkám dopracoval,“ vysvětluje Drahonínský.

Až do zářijového startu na paralympiádě má nabitý program. V dubnu ho čeká evropský šampionát ve Francii.

„Pro mě to budou super závody s mezinárodní účastí a s nervy v klidu, protože místo pro Rio mám, takže věřím, že tam potvrdím aktuální formu. Ukáže se také, jestli byla moje příprava dobrá.“

Červen je pak vyhrazen Světovému poháru v České republice. Pro ostatní závodníky to bude poslední možnost, jak si zajistit letenku do Ria.

„Organizátoři plánují finále na náměstí v Novém Městě nad Metují, tak doufám, že tam přijde hodně diváků a že tam bude krásná atmosféra jako při Světových pohárech,“ dodává David Drahonínský.

Pavel Petr, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme