Bruselská prokuratura obvinila dalšího muže kvůli terorismu

Bruselská prokuratura obvinila dalšího muže z členství v teroristické organizaci. Informovala o tom dnes belgická tisková agentura Belga. Jde o Abderahmana Amerouda, který byl zadržen v pátek poté, co ho policie postřelila na tramvajové zastávce v bruselské čtvrti Schaarbeek. Obvinění souvisí s razií proti radikálům ve Francii, kde místní úřady oznámily, že zmařily plány na teroristický útok. Dnes provedla belgická policie dalších třináct razií, většinou v bruselském regionu. Muže podezřelého z přípravy atentátu ve Francii dnes zadrželi také v Nizozemsku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brusel. Pieta za oběti teroristických útoků

Brusel. Pieta za oběti teroristických útoků | Zdroj: Reuters

Páteční zásah se odehrál u bruselského náměstí Place Meiser. Na místě byli těžce ozbrojení a maskovaní příslušníci bezpečnostních složek i vojenská vozidla.

Akce souvisela jak s úterními bruselskými atentáty, tak se čtvrtečním zatčením muže na pařížském severním předměstí Argenteuil, kterého úřady podezřívají z přípravy teroristického útoku. V jeho bytě se našlo menší množství výbušnin.

Právě ve čtvrti Schaarbeek belgická policie v pátek 18. března zadržela také Salaha Abdeslama, kterého podezřívá z přímého zapojení do loňských listopadových teroristických útoků v Paříži. Spolu s ním zadržela i dalšího islamistu Aminea Choukriho.

Dnes belgická policie provedla dalších třináct razií, většinou v bruselském regionu. Dva domy policisté prohledali také ve vlámských městech Mechelen a Duffel mezi Bruselem a Antverpami.

Zadrželi přitom devět lidí, přičemž pět z nich po výslechu propustili. U zbylých čtyř lidí se čeká na rozhodnutí soudu o případném uvalení vazby. Prokurátor neuvedl, zda razie souvisely přímo s bruselskými atentáty. Řekl pouze, že osoby policie vyslýchala v souvislosti s terorismem.

Podle německého deníku Die Welt policisté v přímé souvislosti s útoky v Bruselu a v Paříži stále pátrají po přinejmenším osmi podezřelých, kteří se zdržují v Evropě či v Sýrii.

Většinou jde prý o francouzské nebo belgické státní příslušníky. Všichni byli podle zdrojů listu v kontaktu buď se strůjcem loňských listopadových atentátů v Paříži Abdelhamidem Abaaoudem nebo s nedávno zadrženým Salahem Abdeslamem.

Předání podezřelých

V nizozemském přístavu Rotterdam dnes policie na francouzskou žádost zadržela 32letého Francouze podezřelého z přípravy teroristického útoku.

Žádost o jeho zadržení vydala Paříž již v pátek, podle listu De Volkskrant je tak pravděpodobné, že případ souvisí se čtvrtečním zadržením Redy Kriketa na pařížském předměstí Argenteuil; i on je podezřelý z přípravy teroristického útoku.

Podle nizozemské prokuratury bude dnes zatčený muž co nejrychleji vydán do Francie. Kromě něj zadržela nizozemská policie ještě další tři lidi.

Čtyřicetiletého Alžířana podezřelého z výroby falešných dokumentů pro islamisty, který byl v sobotu zadržen na jihu Itálie, vydají italské úřady do Belgie.

Brusel na Djamala Eddineho Oualiho vydal mezinárodní zatykač již v lednu. Podobné falešné dokumenty, které se loni našly při razii v jeho bytě, totiž používali i pařížští atentátníci. Podle italských úřadů Ouali netušil, že po něm policie pátrá.

Při úterních sebevražedných útocích na letišti a v metru zahynulo v Bruselu 31 lidí včetně tří útočníků; podle sobotního oznámení krizového centra z 28 obětí se zatím podařilo identifikovat 24 lidí. Zraněno bylo na 340 lidí z dvaceti zemí.

V Belgii se o víkendu rozhořel spor o to, zda bylo možné vysokému počtu obětí předejít. Ministr vnitra Jan Jambon totiž při slyšení v komisi belgického parlamentu v pátek uvedl, že vydal po atentátu na letišti nařízení, aby se uzavřelo a evakuovalo metro.

Mluvčí STIB, provozovatele bruselské hromadné dopravy, ale v sobotu popřela, že by takovou výzvu obdrželi.

Dnes Jambon odmítl věc dále komentovat. Bude prý předmětem dalšího vyšetřování.

Bruselské letiště Zaventem poničené výbuchy | Foto: ČTK/AP

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme