Volby v Sýrii vyhrála Asadova strana Baas. Opozice to označila za frašku

Parlamentní volby v Sýrii podle tamní volební komise vyhrála vládní strana Baas prezidenta Bašára Asada. Do 250členného parlamentu se dostalo všech 200 jejích kandidátů. Podle komise hlasovalo více než 57 procent oprávněných voličů. Opozice volby neuznává a označila je za frašku. Organizace spojených národů navrhovala, aby se nové vedení Sýrie volilo o rok později.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby v Sýrii. O 250 poslaneckých křesel usiluje na 3500 kandidátů ze tří desítek stran

Volby v Sýrii. O 250 poslaneckých křesel usiluje na 3500 kandidátů ze tří desítek stran | Zdroj: Reuters

V Sýrii také dál pokračují těžké boje, hlavně mezi syrskou armádou a islamisty z Fronty an-Nusra a takzvaného Islámského státu, na které se dohoda o příměří nevztahuje.

V syrských médiích se střídají zprávy o pokračujících bojích s islamisty s výsledky voleb, nadpoloviční účast pak označují za úspěch.

Ta ale podle místních obyvatel také odpovídá náladě ve společnosti, kdy si mnozí myslí, že výměna v parlamentních lavicích výraznou změnu nepřinese.

Do syrského Homsu se po pěti letech bojů vracejí křesťané. Děkují za to Asadovi

Číst článek

Lidé si stěžují na růst cen potravin i pohonných hmot, syrská měna se pak vůči dolaru propadla od začátku války desetkrát. Naopak jasnou podporu má prezident Bašár Asad, především na územích, která kontrolují vládní jednotky a jejich spojenci.

Asad se podle dokumentů, které byly propašovány ze Sýrie, podílel na válečných zločinech

Číst článek

Robert Mikoláš, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme