Poslanci jsou pro sesazení Rousseffové. O osudu brazilské prezidentky rozhodne senát

Brazilští poslanci schválili takzvaný impeachment, tedy proces sesazení prezidentky Dilmy Rousseffové. Při dlouhém hlasování byly „pro" víc než dvě třetiny poslanců. Teď bude rozhodovat senát, který může prezidentku definitivně odvolat. Schůze poslanců byla hodně divoká.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O osudu brazilské prezidentky rozhodne senát na začátku května

O osudu brazilské prezidentky rozhodne senát na začátku května | Zdroj: Reuters

Před kongresem se uskutečnily dvě manifestace oddělené vysokým plotem, k žádným násilnostem však nedošlo. Divoké to ale bylo v poslanecké sněmovně, kde se objevovala ostrá slova proti prezidentce Rousseffové i proti šéfu sněmovny Eduardu Cunhovi.

Odpůrcům prezidentky vadí hlavně to, že dovedla zemi do ekonomické recese, do nezaměstnanosti, která se teď týká deseti milionů Brazilců. Viní ji z účelové manipulace se státním rozpočtem před volbami a spolupráce s lidmi podezřelými z korupce v ropném gigantu Petrobras.

Přehrát

00:00 / 00:00

Naposledy se takzvaný impeachment konal skoro před čtvrt stoletím, pro Brazilce je to proto velká událost

Rousseffová ale podezření odmítá. Tvrdí, že se ničeho špatného nedopustila a nebyla z ničeho obviněna. Nynější tažení za své odvolání označuje za "puč" proti demokraticky zvolené vládě.

Debata se nyní přesouvá do senátu. Podle průzkumů tam Rousseffová ale narazí spíše na názory vyslovující se pro impeachment. Senát tak může už 11. května odhlasovat, že prezidentku na 180 dní odstaví od funkce. Dočasně by za ni nastoupil viceprezident Michel Temer.

Do půl roku ale musí senát o odvolání prezidentky rozhodnout definitivně, znovu dvoutřetinovou většinou. Pokud nakonec bude Rousseffová odvolána, nastoupí za ni právě Michel Temer.

Pár proti prezidentce Dilmě Rousseffové | Foto: David Koubek

Ten je ovšem zapleten do rozsáhlého korupčního skandálu kolem státní ropné firmy Petrobras a sám může čelit pokusům o odvolání. Podle šéfa vládní Strany pracujících Joseho Guimaraese nemá Temer potřebnou legitimitu.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme