Tóny proti plísním. Hudba chrání francouzské vinice

Francie je druhým největším spotřebitelem pesticidů v Evropě. Používají se v zemědělství a často ve vinařství. Některé vesnice okolo Bordeaux mají několikanásobně vyšší počet nádorových onemocnění, než je celostátní průměr. Vědci potvrdili, že na vině můžou být právě pesticidy. Vinaři proto zkoušejí nové metody, jak se jim vyhnout - někdy vinným keříkům prostě hrají reprodukovanou hudbu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrozny (ilustrační foto)

Hrozny (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Alexandre Monmousseau je asi padesátiletý majitel vinařství Chateau Gaudrelle na Loiře. Vinice má nad městečkem Vouvray. A přestože většina vinařů tohoto kraje vyrábí vína šumivá, on se specializuje na vína tichá.

Jak vysvětluje, kolem Loiry je specifické klima, díky němuž se tu rodí výborné víno. Uprostřed vinice pan Monmousseau vypráví o historii své rodiny, o tom, jak převzal vinařství po svém otci a jak se snaží výrazně omezit pesticidy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Francouzský vinař Alexandre Monmousseau vysvětlil zpravodaji ČRo Janu Smídovi svou metodu v boj proti plísním

Říká, že zde nemají stejné problémy jako v Bordeaux, protože vesnice nejsou tak blízko vinic. Ale on sám se vydal cestou ryze přírodní a stimuluje přirozenou obranyschopnost keříků.

K boji proti nemocem révy používá proteodii, která podle posledních průzkumů má skvělé výsledky a umožňuje používat o 90 procent méně pesticidů a jiných chemických prvků.

Brnkání omezuje škůdce

Přichází k budce uprostřed vinic, která vypadá jako amplion rozhlasu po drátě, a s vážnou tváří říká, že čtyřikrát denně svým vinicím vyhrává.

„Za chvíli se to spustí, jen počkejte,“ dodává. A skutečně po chvilce se rozléhají brnkavé tóny. „Výsledky jsou naprosto mimořádné,“ tvrdí.

Jde o metodu, která přímo neničí houbu, ale dovoluje jí na vinici žít - a přitom vinice není houbou postižena. Alespoň ne tak výrazně. Dá se říci, že vinice a houba žijí vedle sebe.

„Nám nevadí, že houbu zcela nezničíme, ale touto metodou jí bráníme v tom, aby zničila vinici,“ dodává Alexandre Monmousseau.

víno | Foto: Stock Exchange

Jan Šmíd, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme