Po druhém kole voleb posílili v íránském parlamentu reformisté

Reformisté v Íránu posílili. Ve druhém kole parlamentních voleb získali dalších několik desítek křesel. Absolutní většinu sice v nové sněmovně ani tak mít nebudou, prezidentovi Hasanu Rúhánímu se přesto bude reformní program prosazovat lépe. Jeho cílem je oživit íránskou ekonomiku, kterou oslabily mnohaleté mezinárodní sankce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránský prezident Hasan Ruhání

Íránský prezident Hasan Ruhání | Zdroj: Reuters

V únorovém prvním kole voleb získali mírnou převahu konzervativci. O obsazení 68 křesel, kde žádný z kandidátů nezískal ani čtvrtinu hlasů, se rozhodovalo v pátek.

První volby od podpisu dohody o jaderném programu a zrušení sankcí proti Íránu ukázaly rostoucí podporu politiky prezidenta Hasana Rúháního. Jemu naklonění reformisté bodovali především v hlavním městě Teheránu.

Ani konzervativci, ani reformisté nebudou mít v novém parlamentu většinu a rozhodovat tak budou hlasy nezávislých poslanců.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme