Papež František převzal prestižní Cenu Karla Velikého

Jedno z nejprestižnějších evropských ocenění, Cenu Karla Velikého, převzal ve Vatikánu papež František. V minulosti ji získal například i bývalý český a československý prezident Václav Havel. Ocenění, které se zpravidla uděluje v německých Cáchách, získal František za mimořádné zásluhy o evropské sjednocení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František se po převzetí ceny setkal s Angelou Merkelovou

Papež František se po převzetí ceny setkal s Angelou Merkelovou | Zdroj: Reuters

Slavnostnímu aktu v Apoštolském paláci přihlíželi přední evropští politici, mimo jiné německá kancléřka Angela Merkelová, španělský král Felipe VI., předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a předseda Evropské rady Donald Tusk.

Ve zdůvodnění udělení ceny stojí, že Jeho Svatost papež František vysílá poselství naděje a povzbuzení. A to v době, kdy mnoho občanů v Evropě hledá orientaci.

Starosta Cách Marcel Philipp také ocenil to, že se papež dívá na Evropu pohledem z jižní polokoule a vidí její problémy i potíže v době, kdy kontinent prochází krizí kulturních a morálních základů.

Papež František ve svém projevu připomněl hodnoty, které stály u vzniku Evropské unie. Vyzval také k tomu, aby se těchto principů Evropa dál držela.

„Co se stalo Evropě, matce národů, velkých mužů a žen, kteří své životy oddali a často i obětovali za důstojnost svých bratrů a sester? Sním o Evropě, která se stará o děti, která nabízí pomoc potřebným a těm, kdo tam hledají útočiště, protože přišli o všechno. Sním o Evropě, kde být přistěhovalectví není zločinem,“ prohlásil při slavnostním ceremoniálu František.

Dále upozornil na to, že dnes evropská touha po jednotě slábne a budováním zdí Evropa zrazuje hodnoty, na kterých je založená.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker ve Vatikánu oznámil zřízení nové funkce, která se týká náboženských svobod. Má jím být zvláštní zmocněnec Evropské unie pro podporu svobody vyznání mimo země osmadvacítky. Jako první se funkce na rok ujal šéf slovenských křesťanských demokratů Ján Figeľ.

Cášská Cena Karla Velikého se uděluje od roku 1950. Získal ji mimo jiné i Winston Churchill.

ČTK, Pavel Polák, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme