Češi stále častěji jezdí do Německa, láká je příroda a kultura

Češi dosud Německo brali při svých cestách na dovolenou převážně jako zemi tranzitní. To se ale mění a stává se zemí cílovou. Podle tamního statistického úřadu strávili čeští cestovatelé v německých hotelech více než milion nocí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chrám svatého Petra a Jiřího v Bamberku

Chrám svatého Petra a Jiřího v Bamberku | Foto: Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported, Berthold Werner

Nárůst je to o více než 10 procent. Konkrétně u našeho západního souseda strávili Češi v hotelech a penzionech 1 milion 100 tisíc nocí. S výraznou převahou vedou cesty o dovolené nad těmi obchodními.

Češi v Německu za odpočinkem nejčastěji míří do Bavorska a Bádenska-Württemberska. Mezi nejoblíbenější města patří Berlín.

Podle ředitele pražské pobočky německé turistické centrály, Karla Zeleného, si ale Češi v poslední době stále častěji vybírají pro své dovolené třeba Braniborsko a Sasko. Z měst jsou oblíbené třeba Drážďany nebo Lipsko.

Přestože to Češi mají blízko, na žebříčku v počtu strávených nocí v Německu jim patří až 17. místo. První jsou turisté z Nizozemska, kteří v Německu strávili víc než 11 milionů nocí.

Následuje Švýcarsko, Itálie, Rakousko, Dánsko, Francie a Belgie. K našim východním sousedům ale stále častěji míří i Rusové, těm patří 15. místo na žebříčku.

Obavy z terorismu mění mapu destinací

Do turistického ruchu letos zasáhne strach z terorismu. Výrazně totiž podle časopisu Týden klesá zájem o Turecko, Tunisko nebo Egypt, a to až o 40 procent.

Kvůli bezpečnosti se tak zájem o dovolenková místa přesune hlavně do Evropy, tedy třeba do Španělska, Řecka, Itálie nebo Chorvatska.

Podle cestovních kanceláří ale roste zájem třeba i o Bosnu a Hercegovinu, a to až o jednu třetinu.

Čeští turisté v zahraničí a zahraniční turisté v Česku | Foto: Český rozhlas

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme