Soud poslal OKD do úpadku, hlavním věřitelem je podle Mládka skupina Ad Hoc Group

Těžební firma OKD je v úpadku. Rozhodl o tom Krajský soud v Ostravě. Věřitelé mají dva měsíce na to, aby přihlásili své pohledávky. Soud jmenoval insolvenčním správcem Leeho Loudu, na srpen nařídil přezkumné jednání a svolal schůzi věřitelů, kde se rozhodne, jakým způsobem se úpadek firmy bude řešit. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) je největším věřitelem skupina Ad Hoc Group.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horníci v dolech OKD

Horníci v dolech OKD | Foto: OKD, a. s.

Těžební firma OKD podala minulé úterý sama na sebe insolvenční návrh. Uvedla v něm, že dluží přes 17 miliard a má nejméně 650 věřitelů. Majetek nedosahuje ani sedmi miliard.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) dnes uvedl, že hlavním věřitelem OKD je s největší pravděpodobností skupina Ad Hoc Group. „Podle předběžných informací má zhruba 13 miliard korun pohledávek a ti další mají čtyři miliony,“ přiblížil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Krajský soud v Ostravě vyhověl návrhu OKD na vyhlášení insolvence. Hostem ČRo byl předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík

Ministr dnes také řekl, že se chce v následujících dnech sejít s insolvenčním správcem Leem Loudou. „Rád bych mu sdělil všechno, co jsme dosud udělali. Klíčová bude především otázka financování udržení OKD v chodu. Protože teď přijde poměrně komplikované období, kdy pan správce bude muset ověřovat pohledávky, bude na to mít dva měsíce,“ uvedl.

Provoz v dolech zatím dál pokračuje. O tom, jakým způsobem se bude úpadek firmy řešit, rozhodnou věřitelé. „O způsobu řešení úpadku, kterým může být reorganizace nebo konkurz, budou věřitelé rozhodovat na věřitelské schůzi, která byla svolána na 10. srpna,“ upřesnila mluvčí ostravského krajského soudu Lucie Olšarová.

Hornický odborový předák v OKD Jaromír Pytlík doufá, že se podaří najít řešení s co nejmenšími důsledky pro havíře. Tím je podle něj reorganizace firmy.

„Teď bude důležité to období, než dojde k návrhu na reorganizaci. Očekávám, že to bude během dvou tří měsíců. To je asi to nejhorší období, které nás čeká. Generálním ředitelem jsme byli ujištěni, že na mzdy za duben peníze jsou,“ poznamenal.

„Nyní musíme všichni, ať to bude OKD, stát, insolvenční správce, dát hlavy dohromady, aby lidé měli zaměstnání a samozřejmě mzdy do doby, než se vyřeší, jak se bude postupovat dál,“ dodal.

Sobotka: Vláda je připravena jednat s insolvenčním správcem

Zadlužený podnik včetně dodavatelských firem zaměstnává téměř 13 tisíc lidí. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes uvedl, že vláda je na základě rozhodnutí soudu připravena jednat s insolvenčním správcem OKD o dalším vývoji ve společnosti.

„Pro zaměstnance OKD a hospodářskou a sociální stabilitu celého regionu je nyní nejdůležitější udržet společnost v provozu a zajistit bezpečné pokračování těžby v co největším možném rozsahu. To ze strany správce a managementu zahrnuje i zajištění dostatku finančních prostředků firmy na výplatu mezd zaměstnancům a platby dodavatelům,“ uvedl Sobotka.

OKD se dostala do existenčních problémů kvůli klesajícím cenám uhlí. Těžba je pro ni ztrátová i přes úsporná opatření. Firma v insolvenčním návrhu uvedla, že dluží nejméně 17 miliard korun a má 650 věřitelů. Majetek OKD prý nedosahuje ani 7 miliard.
OKD má nyní zhruba 9800 kmenových pracovníků, 2500 zaměstnanců dodavatelských firem a 200 agenturních pracovníků.

Na středečním zasedání kabinetu by měl ministr Mládek předložit návrh sociálního programu pro propuštěné horníky.Ten dnes uvedl, že propouštění, v případě, že k němu dojde, bude probíhat „maximálně organizovaným způsobem“.

Majitelem OKD je společnost New World Resources (NWR). Tu od února vlastní skupina Ad Hoc Group (AHG). Generální ředitel NWR Gareth Penny minulý týden uvedl, že OKD má hotovost do poloviny května. AHG v posledních týdnech nabídla státu, aby do firmy vstoupil, nebo OKD odkoupil. To ale zástupci vlády odmítli, nabízené podmínky podle nich byly pro stát nevýhodné.

Počty zaměstnanců OKD | Foto: Český rozhlas

ČRo, Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme