Exekutoři odmítli chystané snížení odměn. Varují před kolapsem systému

Exekutoři na svém mimořádném sněmu odmítli plánované snížení odměn za vymáhání dluhů. Ministerstvo spravedlnosti jim je chce zmenšit celkem o dvě třetiny. Změny ale zavede postupně. Od příštího ledna mají dostávat exekutoři za vymáhání dluhů o třetinu peněz méně. Další snížení zavede resort později.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exekuce

Exekuce | Foto: Český rozhlas

Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) si exekutoři vydělávají nadprůměrně, jejich průměrný měsíční příjem vypočítal na více než 300 tisíc korun. Pelikán proto plánuje snížit tarifní plat exekutorů o třetinu a minimální odměny ze tří na dva tisíce korun.

Do budoucna chystá další snížení odměn, a to v souvislosti s novelou zákona, podle které by měli exekutoři dostávat na vymáhání od věřitelů povinné zálohy.

„Když bude chtít věřitel vést exekuci, bude muset předem uhradit část předpokládaných nákladů. S tím, že pokud má dlužník nějaký majetek, tak to samozřejmě nakonec zaplatí. Ale pokud se u něj žádný majetek nenajde, tak záloha na náklady propadne,“ naznačil Pelikán. Dnes platí náklady na exekuční řízení v případě úspěšné exekuce dlužník.

Ministerstvo podle Pelikána také počítá se snížením počtu exekutorů. V současné době po Česku funguje skoro 160 exekutorských úřadů, které zaměstnávají přes 3 tisíce lidí.

Exekutorská komora svolala kvůli chystaným změnám mimořádný sněm. Přijala na něm usnesení, ve kterém plány na snížení odměn nebo počtu úřadů odmítla. Prezidentka komory Pavla Fučíková říká, že to bude pro exekutory likvidační.

„Mnohé úřady mají dnes ekonomické problémy a bohužel musím konstatovat, že mám na stole další tři rezignace soudních exekutorů. A pokud by došlo ke snížení příjmu soudních exekutorů, můžeme se dočkat mnohem většího počtu rezignací a budeme v reálu řešit, co s exekučními řízeními, které nebude mít kdo převzít,“ varuje.

Vedení komory také odmítlo informaci, že exekutoři si měsíčně vydělávají průměrně víc než 300 tisíc korun měsíčně, jak tvrdí ministr Pelikán. Podle jejích výpočtů se plat pohybuje kolem 170 tisíc korun měsíčně před zdaněním.

Čeští exekutoři aktuálně vymáhají asi 350 miliard korun. Zhruba 70 procent pohledávek se jim ale nepodaří vymoci.

Exekuce - předlužení občané | Foto: Český rozhlas

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme