Po třech letech budou na Hradě opět k vidění korunovační klenoty. Od neděle na 14 dní

Koruna, žezlo, jablko, korunovační meč a relikviářový kříž budou opět v jedné vitríně a Vladislavský sál Pražského hradu zaplní návštěvníci. Po třech letech budou od této neděle 15. do 29. května opět k vidění české korunovační klenoty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klíčníci vyzvedli korunovační klenoty z katedrály sv. Víta

Klíčníci vyzvedli korunovační klenoty z katedrály sv. Víta | Foto: Filip Jandourek

Nejprve projít Jižní zahradou, pak vystoupat po Býčím schodišti do Starého královského paláce a pokračovat dál do Vladislavského sálu.

Ve vitríně bude na sametu po třech letech ležet Svatováclavská koruna. Vzácné kameny pro ni shromáždil samotný Karel IV. v Asii. Kde, zkoumá pomocí světelného spektra a hledání podobných kamenů ve světě znalec drahokamů Jaroslav Hyršl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Potřinácté v novodobých dějinách můžou lidé na vlastní oči vidět české korunovační klenoty. Už od této neděle na Pražském hradě. Více Radek Kříž

„Je to běh na dlouhou trať. Třeba teď jsme tam naměřili řadu spekter u spinelů a ukazuje se, že jsou trochu odlišné. Teď ale musíme sehnat referenční materiál z lokalit, kde předpokládáme, že to je. To není legrace, protože třeba lokalita v Tádžikistánu sice dodnes funguje, ale dnes se tam objevují spinely růžové barvy, a červené ne,“ vysvětluje gemolog.

Na Svatováclavské koruně je 96 drahokamů a 20 perel. Její první věrná kopie vznikala během 60. let, hotová byla v roce 1967. Pracoval na ní zlatník Jiří Belda.

„Nejnáročnější bylo dostat se k autentickým rozměrům a všem specifikům koruny, poněvadž jsme se začátku kopii vytvářeli jenom podle písemných dokumentů, a když jsme poprvé přijeli na Hrad s kostrou budoucí kopií koruny, zjistili jsme, že neodpovídá pravdě,“ říkal o zakázce prezidentské kanceláře před třemi lety.

Poprvé si lidé kopii koruny prohlédli na světové výstavě Expo v Montrealu. Od neděle ovšem návštěvníci Pražského hradu uvidí originál. Od dob první republiky potřinácté.

České korunovační klenoty | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Radek Kříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme