Jan Jůn: Začne opravdu globální boj proti korupci?

13. květen 2016

Čtvrteční jednodenní protikorupční konference v Londýně, které se zúčastnili představitelé čtyř desítek zemí - včetně Nigérie, Afghánistánu a Kolumbie, které byly zastoupeny prezidenty – a mezinárodní organizace, jako například Mezinárodní měnový fond, Světová banka a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, byla rozhodně zapotřebí.

Nejen proto, že jí už před časem vymyslel a nyní zorganizoval britský premiér Cameron, nebo že boj proti korupci nabyl na důležitosti po zveřejnění tzv. "Panamských dokumentů", ale protože, jak Cameron řekl: "Korupce je rakovina, která řádí v srdci mnohých problémů dnešního světa."

Jak dodal americký ministr zahraničí John Kerry, "Je pandemií, rozšířenou po celém světě a pro státy je stejně velkou hrozbou jako terorismus."

Už před konferencí - první svého druhu - však zpochybňovala některá britská média její dopad, vzhledem k nerozhodnosti některých zemí, jakoby přemítajících o smysluplnosti takového mezinárodního boje a jeho potenciální úspěšnosti.

Vždyť některé země či zámořská teritoria, tedy ony takzvané "daňové ráje", si z příjmů z nepřiznaných daní či nevystopovatelných investic docela pěkně žijí a sama Británie by mohla lecos nařídit jejím vlastním zámořským teritoriím. Zajímavé je také, proč asi například Rusko namítalo, že dohoda nesmí být závazná, ale jen dobrovolná.

Co se však týče praktických dopadů korupce v zemích, kde je nejvíce rozšířena, jako například Nigérie či Afghánistán, což prezidenti obou zemí v Londýně po slovách premiéra Camerona ochotně přiznali, okrádá jejich obyvatelstvo a vlády, co do potřebných zdrojů příjmů a vrhá je do chudoby, a tomu je nutné zamezit.

Představitelé ČR chyběli

Mnozí proto uvítali závěrečné komuniké, či společnou deklaraci, kladoucí důraz na legislativu a na mezinárodní spolupráci i postih zadržených osob, a také na výměnu informací mezi signatářskými zeměmi s globálním centrem operací v Londýně.

Jde o iniciativu nazvanou "Globální forum pro návrat majetku" skupiny zemí a zámořských teritorií, jako například Bermudy či Kajmanské ostrovy, které otevřou registry vlastníků firem a umožní, aby z nich automaticky těžili policejní sbory a daňové úřady.

Protikorupční konferenci v Londýně před časem vymyslel a nyní zorganizoval britský premiér Cameron

Není toho mnoho, ale v situaci, kdy korupce dnes bují takřka všude ve světě a kdy transparentnost, tedy otevřenost a průhlednost hospodaření "jde korupci proti srsti", je to nesporně dobrý začátek.

Spolu s nařízeními amerického prezidenta Obamy ovšem jdou Britové příkladem a navrhují povinný registr zahraničních firem investujících v britských nemovitostech, včetně těch, které se k tomu teprve chystají.

Firmy budou muset veřejně deklarovat své jmění, jako opatření proti takzvanému praní špinavých peněz. Rozjede se také proces vytváření profesionálních kodexů pro účetní, právníky a obchodníky s nemovitostmi. A summit se za rok bude konat v Americe.

Všechna tato opatření korupci zjevně alespoň omezí a každý krok správným směrem je vítaný. Škoda jen, že na konferenci nebyli vidět představitelé České republiky.

autor: jj
Spustit audio