Češi v Británii: České firmy si riziko brexitu neuvědomují, nejistota je však veliká

30. květen 2016

Případný odchod Británie z Evropské unie by znamenal oslabení pozice londýnské City coby finančního centra. Jen tam by se ztráty pracovních míst nejspíš počítaly na tisíce. Mají kvůli tomu čeští zaměstnanci neklidné spaní? Jak červnové hlasování vnímají české firmy působící na britském trhu?

„Objektivně je ta nejistota veliká, zatím se to v takové rozsahu nikdy nestalo. Takže nikdo doopravdy neví, jak to bude. A ta nejistota je faktem a ten ovlivňuje chování lidí, investorů a toho, jak se svět dívá na britskou měnu a investice do ekonomiky,“ komentuje Martin Iltis aktuální situaci z pohledu zaměstnance v investičním bankovnictví banky Barclays.


V dalším díle seriálu o Češích v Británii Jiří Hošek vyzpovídal kromě investičního bankéře taky šéfa londýnské pobočky agentury CzechTrade.


Tvrdý dopad na finanční centrum v londýnské City patří k nejoblíbenějším „strašákům,“ jimiž v souvislosti s tzv. brexitem operuje britský premiér Cameron. Možná ztráta stovek, ba tisícovek pracovních míst by se logicky dotkla i Čechů, kteří tam pracují. Panující nejistota se logicky vztahuje i na české firmy, které ve Spojeném království působí, nebo by na tamní trh rády pronikly.

Je patrné, že na rozdíl od britské společenské a mediální debaty o výhodách či nevýhodách členství v EU, je pohled bankovního světa o poznání věcnější a objektivnější.

„Pokud Británie opravdu vystoupí z Unie, Londýn určitě ztratí a část jeho postavení oslabí. Čistě technicky i prakticky spousta bank tady má pobočky, tak, aby mohla poskytovat služby napříč Evropskou unií – no a když by Británie nebyla v EU, tak to ztrácí smysl,“ sdílí obavy odpůrců tzv. brexitu Iltis.

Jakub Pachanský z technického oddělení hedgeového fondu Ruffer, si neumí představit, že by se z hlediska podmínek při zaměstnávání kalendář vrátil o 12 let nazpátek.

„Zřejmě bych si musel požádat o britský pas, protože uvažuji, že tady zůstanu již natrvalo. Moje pozice by byla trošku jiná.“

Martin Macourek

Jakub Pachanský sice hlasovací právo v červnovém referendu nemá a ačkoli sám přiznává, že u něj podpora evropské integrace již není tak silná jako před lety, stále je rozhodně proti vystoupení Británie z EU.

CzechTrade: Některé české firmy si brexit nepřipouštějí

„My některé zakázky odkládáme, ale z naší strany – nikoli ze strany českých firem. Protože často narážíme na to, že si české firmy riziko brexitu vůbec neuvědomují. A pokud si to uvědomují, tak si myslí, že referendum nemá závazný charakter,“ říká šéfa zastoupení vládní agentury CzechTrade v Londýně.

Podle Martina Macourka se tak realizace některých projektů a kontraktů odkládá v podstatě na neurčito, tedy nejen na dobu po referendu, ale při vystoupení z EU na dobu, až se vyjednají nové podmínky obchodních vztahů mezi Británií a zbytkem Evropské unie. V potaz se teď musí brát taky klesající kurs libry.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.