Jan Jůn: Míří Británie k Brexitu?

3. červen 2016

Zbývají pouhé tři týdny do britského referenda o setrvání či odchodu z Evropské unie a debata stále přiostřuje na pozadí vedení stoupenců Brexitu.

Poslední průzkumy volebních intencí však naznačují, že vedení Brexitářů se poněkud snížilo z maxima čtyř procent před týdnem a bude zajímavé, jak situaci ovlivní začínající televizní debaty.

Ta čtvrteční v sídle televize Sky hostila premiéra Camerona jen pár dní po jeho oceňovaném společném vystoupení s novým londýnským primátorem Sadiqem Khanem. Pozvaní hosté, prý průřez názory Britů, mu rozhodně otázkami nepochlebovali.

Stejně jako tazatel úvodní části debaty, ostřílený ekonomický komentátor stanice Faisal Islam, který byl údajně tvrdší, než se očekávalo a dokázal jej několikrát zatlačit do defenzívy.

Druhá část debaty ovšem patřila premiérovi, včetně prohlášení, že imigraci lze zastavit i bez Brexitu a to i přes poněkud neslušné extempore jedné studentky a otázku na tělo jiného tazatele ohledně následků Brexitu. Ten navázal na nedávný Cameronův výrok o tom, že unie zabránila opakování dvou válek z minulého století.

Cameron pak nabýval více jistoty, zmínil výjimky, které vyjednal, ale přiznal, že jej unie "přivádí leckdy k šílenství". Dodal však, že "Británie nikdy neuspěla tím, že by utekla z boje" a že bude bojovat za reformy unie i nadále. Zůstal pak po ukončení přímého přenosu v sále a dál rezolutně diskutoval s přítomnými, což bylo pozitivně oceněno.

Labouristé rozhodnou

Jeremy Corbyn

Páteční debata Sky by měla patřit nejinteligentnějšímu z Brexitářů, ministru spravedlnosti Michaelu Govovi a další debaty budou vysílat i jiné televize a volební preference se jistě budou dál měnit.

Mezitím přišla řada dalších nepříznivých hodnocení důsledků Brexitu renomovanými institucemi, včetně Evropské organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, OECD, která tvrdí, že se snížením tempa globálního růstu by Brexit znamenal jeho další zhoršení o tři procenta k roku 2020.

K tomu se přidala s varováním proti odchodu z unie například Ústřední rada odborů a konečně také dosud podivně tichý vůdce labouristů Corbyn, skupina evropských herců a umělců, premiéři Holandska a Španělska Rutte a Rajoy a ve čtvrtek i kancléřka Merkelová.

Co se týče labouristů, téměř polovina prý do čtvrtka nevěděla, jaký postoj vedení strany zastává, takže byl nejvyšší čas, aby to Corbyn připomněl, neboť hlasy labouristů asi rozhodnou výsledek referenda. Pokud pak jde o britské zaměstnavatele, největší firmy prý budují milionové finanční rezervy na případné stěhování na kontinent po Brexitu.

S tím, jak občany trápí obavy z imigrace z unie, zatěžující školství, zdravotnictví a bydlení, Brexitáři zas tvrdí, že ji zastaví zavedením australského bodového systému s důrazem na vzdělání a jazykové schopnosti. Uvidíme, jak tvrzení obstojí, neb ministr financí Osborne i jeho labouristický předchůdce Darling to shodně označili za neproveditelné.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: jj
Spustit audio