Ukrajinská Oděsa nevzkvétá, gubernátor Saakašvili ale míří výše

4. červen 2016

Na konci května uplynul rok od chvíle, kdy se Michail Saakašvili stal gubernátorem Oděské oblasti. Podařilo se mu za tu dobu provést tolik očekávané závažné reformy?

Takovou otázku si klade server stanice Deutsche Welle.

Když ukrajinský prezident Petro Porošenko 30. května 2015 jmenoval Saakašviliho oděským gubernátorem, na Ukrajině to přivítali s nadšením. Rétorika bývalého prezidenta Gruzie v tu chvíli odpovídala požadavkům ukrajinské společnosti.

Saakašvili občanům Oděsy slíbil, že z jejich města udělá „výkladní skříň reforem“. Uplynul rok a stále víc expertů soudí, že v regionu se nic podstatného nezměnilo. Reformní proces navíc trpí tím, že ho zdržuje politický konflikt.

Totální válka a smělé plány...

Saakašvili hned po nástupu do funkce označil za svůj prvořadý úkol „totální válku“ proti korupci a pašování. Oznámil také, že chce dosáhnout transparentnosti fungování finančních struktur. Kromě toho se chystal bojovat proti proruským silám, které podle jeho názoru Oděskou oblast destabilizují.

K uskutečnění svých plánů si nový gubernátor vybral vlastní tým reformátorů. Klíčové funkce v něm ze začátku zaujímali mladí a proevropsky orientovaní lidé, za rok se ale jeho složení dost změnilo. Například David Sakvarelidze, který měl ve funkci prokurátora Oděské oblasti bojovat s korupcí, musel v březnu 2016 odejít kvůli skandálu na ukrajinské Generální prokuratuře.

Sakašviliho nejbližší spolupracovníci se netají svými politickými ambicemi. Oleksandr Borovyk, který původně měl v reformním týmu na starosti získávání zahraničních investic a později také kandidoval na primátora Oděsy, řekl stanici Deutsche Welle: „Už je jasné, že náš současný prezident není žádný reformátor. Pochopili jsme, že lidé nás a naše myšlenky podporují, ale přesto neexistuje žádná politická síla, která by tyto myšlenky rozvíjela a bojovala za ně.“

Oděsa

Podle jeho slov musí Saakašviliho tým dosáhnout toho, aby se liberální reformní síly spojily v řadách jedné strany a vešly do ukrajinské politické arény.

...na které nejsou peníze

Za jednu z nejcitelnějších změn, souvisejících se Saakašviliho působením, místní označují otevření centra administrativních služeb. Občané si tam mohou vyřídit pas, zaregistrovat svou živnost nebo nemovitost a přitom se vyhnout zkorumpovaným úředníkům.

Natalja z Oděsy, která tam už byla, Deutsche Welle řekla: „Já jsem vyřizování papírů co nejdéle odkládala, protože jsem se bála, že budu muset na úřad. Vždycky tam jsou fronty a pokud chcete něco rychle vyřešit, chtějí po vás peníze. Zato v novém centru to funguje tak, že nejdřív čekáte v elektronické frontě, a pak vám se vším pomůžou. Všechno jsem tu rychle vyřídila.“

Centrum ale přesto pořádně nefunguje, brání mu v tom konflikt mezi oblastní a městskou správou. Město totiž stále neschválilo rozhodnutí o jeho financování.

Další důležitou Saakašviliho iniciativou je výstavba mezinárodního tahu z Oděsy do města Reni na moldavských hranicích. Nová silnice by se měla stát „branou do Evropské unie“. Na projektu se má začít pracovat v nejbližší době, i tady ale všechno zdržuje spor o to, kdo vlastně bude stavbu financovat.

Logo

Ambice přesahující Oděsu

Sám Saakašvili tvrdí, že za pomalý pokrok mohou překážky, které mu kladl do cesty expremiér Arsenij Jaceňuk, a také odpor místních klanů. Experti ale mluví o tom, že svůj podíl na tom má i příliš emotivní přístup nového gubernátora.

Oděská novinářka Iryna Kyporenková říká: „Většinu doby, strávené ve funkci, se Saakašvili věnoval tomu, že si dělal reklamu, cestoval a dával rozhovory zahraničním novinám. V druhé polovině roku hlavně vystupoval na antikorupčních fórech po celé Ukrajině. Když porovnáme sliby a skutky, výsledek pro něj není zrovna nejlepší. Přesto má v regionu velkou podporu, lidé dál věří v gruzínsko-oděský zázrak.“

Politická krize v regionu se prohloubila na podzim roku 2015, když Saakašviliho kandidát na oděského primátora prohrál ve volbách. Ve funkci se udržel dosavadní primátor Hennadij Truchanov. Na jaře pak veřejný konflikt mezi primátorem a gubernátorem dál eskaloval.

Po uveřejnění takzvaných Panamských dokumentů vyšlo najevo, že Truchanov vlastní firmy v daňových rájích. Oděští aktivisté proti němu zorganizovali místní „majdan“, stanové městečko před magistrátem se ale pokusili rozehnat neznámí lidé. Trvající konflikt ztěžuje reformy, protože Saakašvili a Truchanov mají v mnoha věcech opačné názory.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

V očích Oděsanů je to čistě politický konflikt. Místní aktivista liberální strany Demokratická aliance Pavlo Polamarčuk tvrdí: „Ze Saakašviliho slibů by bylo víc užitku, kdyby se zabýval prací, a ne emotivní rétorikou.“

I přes pomalé reformy je Saakašvili na Ukrajině pořád dost oblíbený. Podle údajů z únorového průzkumu volebních preferencí by v případných prezidentských volbách skončil druhý. Samotným obyvatelům města Oděsy se ale pomyšlení na to, že by jejich město mělo být pouhým stupínkem v budoucí politické kariéře exprezidenta Gruzie, příliš nezamlouvá, píše se v článku serveru Deutsche Welle.

Novinářka Iryna Kyporenková uzavírá: „Věci se mění jen pomalu, ale pro lidi v Oděse Saakašvili pořád znamená naději na změny a reformy. Ačkoliv je jasné, že jeho ambice přesahují hranice oblasti.“

autor: mit
Spustit audio