Před Eurem - 7. díl: Bordeaux postavilo kvůli fotbalovému šampionátu nový stadion

Město Bordeaux na jihozápadě Francie charakterizuje kombinace vína, barvitých legend a fotbalu. Speciálně kvůli letošnímu Euru tu postavili moderní stadion nazvaný Matmut-Atlantique. Velkou zásluhu na tom má ambiciózní starosta Alain Juppé, který se chce v budoucnu ucházet o prezidentský úřad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalový stadion ve městě Bordeaux nazvaný Matmut-Atlantique

Fotbalový stadion ve městě Bordeaux nazvaný Matmut-Atlantique | Foto: Archiv Jana Šmída

Starosta Alain Juppé, ale i celé město Bordeaux chtěli být za každou cenu při tom. Stadion se navíc podle jeho náměstkyně pro sport Christelle Audoitové povedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Jan Šmíd představuje další z dějišť fotbalové šampionátu. Tentokrát je to město Bordeaux na jihozápadě Francie

„Architekti a ti, kdo stadion navrhovali, přemýšleli, jak ho nejlépe integrovat do okolí a jak do něj zahrnout všechny prvky typické pro region. Proto tu máte stovky malých sloupečků demonstrujících okolní lesy,“ vysvětluje Audoitová.

Na stadion se vejde 42 tisíc diváků, během šampionátu se tu odehraje pět zápasů.

K Bordeaux ale nepatří jen fotbal, ale také jeskyně mnicha Emiliona, kde strávil 17 let svého života bez jakýchkoli radovánek, které pozemský život nabízí. Nachází se zde také místo plodnosti.

„Hodně žen sem přijíždí s cílem sednout si na židli a otěhotnět. Opravdu se to mnohým podaří, židle plodnosti pomohla už mnoha ženám. Tyto příhody jsou pro oblast Saint Emilion a vlastně celý region Bordeaux typické. Podívejte se na tuhle knihu, je plná slov díků těch, kteří se poté, co otěhotněli, do kostela vrátili,“ dodává Camille, která provází kostelem Monolithe v St. Emilion.

Pro Bordeaux je ale charakteristické především víno. Přímo v centru města, naproti turistickému úřadu, se nachází škola vína. Za hodinu výuky mu prý můžete zcela porozumět.

„Velkou výhodou naší školy je, že nepotřebujete žádnou schůzku. Přijdete sem, zaplatíte drobný poplatek a sommelier vám během hodiny vysvětlí veškerou geografii, druhy vína i apelace. Zkrátka všechno, co je spojené s Bordeaux. Také vám ukáže, jak správně degustovat,“ přibližuje Michel, který vede řízené degustace.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme