Fotbaloví reprezentanti si riziko teroristických útoků uvědomují. Rozhodit se jím ale nechat nechtějí

Zápasem domácí reprezentace s Rumunskem začne dnes ve Francii fotbalové mistrovství Evropy. I pro zkušené hráče to bude turnaj velmi zvláštní, spoutaný úzkostlivou starostí o svou vlastní bezpečnost. V zemi po loňských teroristických útocích totiž stále platí výjimečný stav.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na průběh Eura má dohlížet devadesát tisíc členů bezpečnostních složek

Na průběh Eura má dohlížet devadesát tisíc členů bezpečnostních složek | Zdroj: Reuters

„Nemůžu říct, že to na mě nějakým způsobem doléhá. Doléhat je moc silné slovo. V hlavách to budeme mít úplně všichni, já myslím, že i fanoušci, co pojedou. Nepříjemné je to pro každého,“ tvrdí Tomáš Rosický.

Fotbalisté jsou během turnaje ukryti a speciálně chráněni ve své vlastní bublině, ale žádné těsnění není dokonalé.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obránce Pavel Kadeřábek nesháněl vstupenky na poslední utkání skupiny s Tureckem, z rodiny Daniela Pudila přijede do Francie jen dědeček

Podobně jako Rosický mají i ostatní čeští hráči obrazy loňských atentátů otisknuté ve svých myslích a vnímají zvýšenou ostražitost pořadatelů.

Někoho to trápí víc, jiný si to tolik nepřipouští. „V dnešní době můžou být rizika všude, takže já nad tím moc nepřemýšlím. Těžko se to dá ovlivnit. Francie dělá od začátku všechno pro to, aby se podobné věci nestaly,“ míní Petr Čech.

Zatímco on i Rosický jsou už na svém čtvrtém mistrovství Evropy, někteří čeští fotbalisté přijeli na velký turnaj poprvé. Každý krok do neznáma umí budit obavy, zvlášť za současné situace ve Francii.

„My hráči a realizační tým to budeme mít v pohodě. Ochranka to v klidu zvládne, jsme v bezpečí. Ale moje mamka s tátou, přestože moc nechci, mě chtějí vidět na Euru, takže pojedou. Bojím se. Třeba na Turky, což je pro nás asi nejrizikovější zápas, jsem řekl, že tam nikdo ode mě z rodiny nepojede. Žádné lístky jsem na něj nevyužil,“ říká Pavel Kadeřábek.

Jeho kolega z reprezentační obrany Daniel Pudil vydal paušální zákaz na celé Euro: „Zaklepu to. Věřím, že se hráčům nic nestane. Horší to je pro fanoušky, kteří budou ve fanzónách a na podobných místech. Zakázal jsem své rodině jet, jede z ní de facto jenom můj děda, který, když to řeknu blbě, mi řekl, že už má léta na to, že pokud by se mu tam něco stalo, už to řešit nebude. Chce vidět velký turnaj, takže jsem proti tomu nic namítat nemohl a lístky jsem mu sehnal.“

Jako první uvidí Pudilův dědeček utkání se Španělskem, které se hraje v pondělí od 15 hodin, kdy také začne série přímých přenosů ze zápasů českého týmu na Radiožurnálu a ČRo Sport.

Jan Kaliba, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme