Rekordní návštěvnost, náklady na bezpečnost, počet týmů i sázek. Euro s řadou 'nej' začíná

Evropský fotbalový šampionát ve Francii, který dnes startuje zápasem mezi domácím týmem a Rumunskem, bude trhat rekordy. A to hned v několika směrech. V návštěvnosti, nákladech na bezpečnost či v objemu sportovních sázek. Historicky nejvyšší je i počet týmů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zápasem mezi Francii a Rumunskem večer odstartuje Euro 2016

Zápasem mezi Francii a Rumunskem večer odstartuje Euro 2016 | Zdroj: Reuters

Letošní evropský fotbalový šampionát by měl s dvou a půl milionem fanoušků překonat i Euro před čtyřmi lety. Tehdy bylo návštěvníků zhruba o milion méně. Nejvyšší by měly být i odměny pro účastníky, pro každého je připraveno minimálně osm milionů eur.

Rekordní jsou i náklady na bezpečnost. Kvůli loňským teroristickým útokům bude na šampionát dohlížet přibližně 100 tisíc policistů, vojáků a další speciální jednotky a také pracovníci soukromých bezpečnostních agentur.

UEFA z šampionátu inkasuje 2,16 miliardy eur. V sumě je zahrnuto vstupné, ale také třeba výnosy z televizních práv.

Rekord by měly překonat i sportovní sázky. Už teď si čeští fanoušci vsadili na zápasy desítky milionů korun. Sázková kancelář Tipsport odhaduje své tržby kolem miliardy korun a třeba sázková kancelář Chance na 150 milionů korun.

„Zatím se nejvíce sázelo na celkové výsledky turnaje, kdo vyhraje, jak dopadnou jednotlivé skupiny. Tento týden už ale hrají prim sázky na samotné zápasy. Dominovat tak, jak je trendem, bude sázení přes internet,“ popisuje, co lidé nejčastěji tipují, mluvčí společnosti Fortuna Petr Šrain.

Favority turnaje jsou podle bookmakerů Francouzi a Němci. Český tým se s kurzem 100:1 řadí mezi outsidery.

Historicky nejvyšší je i počet týmů, došlo totiž k rozšíření z 16 na 24. V programu turnaje to přinese 20 zápasů navíc, tedy více prodaných vstupenek a také vyšší cenu televizních práv.

Česká reprezentace se řadí k šestému nejlevnějšímu týmu mezi všemi účastníky. Mezi nejdražší hráče podle sportovního agenta Pavla Zíky ze společnosti Global sport patří fotbalisté španělského klubu Real Madrid.

„Nejdražší přestupy, to znamená i tržní hodnoty hráčů, se týkaly fotbalistů, kteří dnes hrají v Realu Madrid - Christiana Ronalda a Balea z Walesu. Jejich přestupy byly v řádech desítek milionů liber, 86 milionů liber u Balea, u Ronalda to bylo 80 milionů. Přestupy českých hráčů jsou třeba 1,5 milionu liber,“ popisuje.

A třeba hodnota největší hvězdy českého týmu Petra Čecha je 30 milionů eur, v přepočtu tedy přes 800 milionů korun.

Jitka Hanžlová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme