Tak trochu jiný jarmark se vrací na náměstí. Pošesté ho pořádá pardubická univerzita

13. červen 2016

Obyčejnou pouť a stánky s cetkami tam rozhodně nehledejte. Vědecko-technický jarmark v Pardubicích ukazuje zajímavosti vědy a současného bádání. Z třídy Míry se přesouvá na Pernštýnské náměstí. Vypukne ve středu.

„Budou tam zastoupené všechny fakulty. Připojují se k nám střední školy a další instituce jako divadlo, muzeum, galerie, Ekocentrum Paleta a podobně plus ještě firmy. Nebude chybět exkurze do divadla, do mlýna Střední průmyslové školy potravinářské,“ vypočítává jedna z organizátorek Iva Svobodová.

Dívat se a zkoušet

V samém centru města vyroste stanové městečko s demonstračními stanovišti. Na nich budou ukázky nejrůznějších experimentů a vědeckého bádání zábavnou formou přibližovat týmy akademiků a vysokoškoláků. Pomocí interaktivních modelů, ukázek a zajímavých pokusů si zájemci budou moci po celý den všechno důkladně prohlédnout, ale taky rovnou vyzkoušet.

Čekají na ně chemické pokusy a experimenty, hrátky s elektrotechnikou a umělou inteligencí, dopravní ukázky, luštění historického písma, testování finanční gramotnosti, ukázky restaurátorských technik, praktické rady a ukázky zdravotníků. „K univerzitě se připojují i čtyři pardubické střední školy se svými ukázkami elektrotechniky, chemie, zdravotnictví a potravinářství. Na náměstí nebudou samozřejmě chybět ani zástupci hvězdárny s dalekohledem a další partneři.“

Čtěte také

Nabídku doplňují další atraktivní programy: netradiční exkurze do mlýna, do divadla, komentované procházky po historickém středu města, možnost navštívit expozice a výstavy Východočeského muzea na zámku, animační programy Východočeské galerie, programy v Ekocentru Paleta a v krajské knihovně. K akci se připojují i některé firmy, které si chystají pro návštěvníky ukázky techniky.

Na prázdniny není čas

Volno si Univerzita Pardubice rozhodně nevybere ani v létě. Stane se z ní sportovní základna. „Sjedou se tam sportovci z univerzit, vysokých škol i vyšších odborných škol z celého Česka, aby změřili své sportovní síly v různých disciplínách. Chystáme České akademické hry. Patnáctý ročník akce přiláká do Pardubic asi dva a půl tisíce sportovců vysokoškoláků z celé republiky,“ říká za pořadatele Zuzana Paulusová.

Noc vědců na Univerzitě Pardubice

Kromě sportování čeká na účastníky taky pestrý doprovodný program. „Mohou relaxovat v odpočinkové zóně, poslouchat hudbu, vydat se na průzkum města i vyrazit na bruslích na Kunětickou horu. Připravili jsme speciální promítání v letním kině a všechno zakončí závěrečná party sportovců.“ Momentálně se pořád ještě hledají dobrovolníci, kteří by chtěli s organizací pomoci.

Univerzita nenechá ležet ladem ani Olympijský park Pardubice. Na Špici proto bude mít Science point. „Během šestnácti dnů se tam budou střídat různé fakulty. Třeba Dopravní fakulta Jana Pernera uvažuje o tom, že by tam postavila dráhu. Lidé by se tedy mohli svézt na větší zahradní mašince,“ říká Iva Svobodová.

autor: MAL
Spustit audio